Головна  →  КДФ МетодЦентр  →  6 грудня 2016

Національна філармонія України Абонемент № 5«З історії музичної культури України. Микола Віталійович Лисенко (1842-1912) – засновник української класичної музики (до 175 -річчя від дня народження)». Концерт № 2 Симфонічна творчість Миколи Лисенка

Національна філармонія України Абонемент № 5«З історії музичної культури України. Микола Віталійович Лисенко (1842-1912) – засновник української класичної музики (до 175 -річчя від дня народження)». Концерт № 2 Симфонічна творчість Миколи Лисенка

         4  грудня 2016 р. у Колонному залі ім. М.В. Лисенка відбувся другий концерт абонементу № 5 для дітей та юнацтва – «З історії музичної культури України». Цього сезону усі шість концертів абонементу присвячені 175-річчю від дня народження основоположника української класичної музики М.В.Лисенка. Це просвітницький цикл концертів, мета якого – виховання патріотизму, поваги і гордості до музичної спадщини України. Велику організаційно-творчу роботу для життєздатності абонементу № 5 здійснив КММЦ. Завдяки йому на концерти приходять не лише діти, але й багато дорослих; не лише учні шкіл естетичного виховання, але й пересічні любителі музики.

    Програма другого концерту була присвячена оперно-симфонічній музиці М.Лисенка. Відомо, що композитор звертався переважно до демократичних жанрів, як от сольні та хорові обробки народних пісень, музика до «Кобзаря» та ін. Лисенко не мав змоги писати для симфонічного оркестру, бо виконувати ці твори не було кому – симфонічного  оркестру на той час у Києві не було. А, як відомо, для композитора-симфоніста одна з головних творчих складових – це практичні навички симфонічної оркестровки. Програма концерту розрахована на широкий слухацький загал, складалась із популярних творів М.Лисенка в оркестровому аранжуванні українських композиторів – його послідовників.  Була виконана могутня увертюра до опери «Тарас Бульба» (Академічний симфонічний оркестр Національної філармонії України, диригент І. Палкін). Яскравими тембрами засяяла Друга Українська рапсодія «Думка-Шумка», перекладена з фортепіано для симфонічного оркестру і скрипки (соліст – лауреат міжнародних конкурсів Назарій Барвінський). У супроводі оркестру була виконана пісня Тараса з опери «Тарас Бульба» і солоспів на вірші Івана Франка «Безмежнеє поле» (соліст – лауреат міжнародних конкурсів Андрій Маслаков).

    Після концерту велика група слухачів подякувала творцям програми за просвітницьку роботу з популяризації української музики і заохочення молоді до відвідування філармонічних концертів.

Перейти до спискуВерсiя для друку