Головна  →  Новини  →  7 жовтня 2016

Прийом Праведників миру, Праведників України та Праведників Бабиного Яру Київським міським головою

«Той, хто врятовує одне життя, врятовує світ»

Талмуд

Жертвами Голокосту вважаються шість мільйонів євреїв Європи, хоча поіменного списку закатованих не існує.

Їх могло бути набагато більше, якби не подвиги тисяч і тисяч людей різних національностей: українців, росіян, поляків, білорусів, вірмен, які, ризикуючи своїм життям, рятували євреїв та військовополонених від фашистської розправи.

У 1953 році був відкритий єрусалимський меморіал «Яд Вашем» - центр наукових досліджень і пам’ятник жертвам Катастрофи єврейства. У законі про його заснування визначений особливий статус тих людей, які із ризиком для життя рятували євреїв у роки Голокосту. Це Праведники Миру, які проявили найкращі людські якості: небайдужість до долі ближнього, людяність, чуйність.

Праведники завжди жили "по закону Божому". Суть життя праведника - у творенні добра ближньому без компенсації. У державі Ізраїль імена праведників висічені на стіні пам'яті.

Ними також названі тисячі дерев на Алеї праведників світу, що веде до меморіалу «Яд Вашем» в Єрусалимі. Багатьом це звання присвоєно вже посмертно.

Наразі у світі близько двох тисяч Праведників, майже триста з них в Україні і більше п’ятдесяти  Праведників у Києві.

Традиційно в рамках Днів пам'яті трагедії Бабиного Яру у Київській міській державній адміністрації Київським міським головою у партнерстві з ВБФ «Заради тебе», Єврейською Радою України  та Київською міською єврейською громадою проводиться прийом та  вшанування Праведників Миру, Праведників України,  Праведників Бабиного Яру та врятованих – членів Асоціації колишніх в’язнів гетто та концтаборів.

У цьому році прийом відбувся 6 жовтня  о 13.00 у Колонній залі будинку Київради, за особистої участі Київського міського голови Кличка В.В. та представників дипломатичного корпусу Держави Ізраїль, Німеччини, Литви, єврейських духовних лідерів, широких кіл громадськості та засобів масової інформації (акредитація обов’язкова) .

Виступаючи перед Праведниками Київський міський голова сказав:

«В історії нашого народу багато трагічних сторінок. Однією з них є Друга світова війна, яка обернулася для України низкою жахливих подій, незліченними людськими втратами та матеріальними збитками.

   Річниця трагедії Бабиного Яру, яку Україна відзначає у цьому році, завжди була й залишається приводом не лише згадати про жертв війни та Голокосту, але й вшанувати героїв опору нацизму.  Ці герої стали взірцем взаємоповаги між народами, прикладом духовного подвигу заради порятунку життя людей.

Ми свідомі того, що ці страшні і болючі сторінки історії треба згадувати не лише напередодні трагічної дати, а й  пам’ятати про це кожного дня і не замовчувати, як це робилося у радянські часи.

До сьогодні не зроблено нічого, аби створити в Україні меморіал та увіковічнити пам’ять про загиблих у Бабиному Яру, і в усій Україні. І я не відмовлюся від своїх намірів.

Одна з моїх місій як мера Києва – реалізувати проект створення Меморіалу пам’яті жертв Бабиного Яру. Меморіал у Києві повинен бути. Ми зробимо все, щоб він був відкритий до 80-ої річниці трагедії Бабиного Яру.

Окремою сторінкою в історії Бабиного Яру стала історія порятунку приречених євреїв. У квітні 1989-го було встановлене почесне звання «Праведник Бабиного Яру».

Праведники  - це люди, які проявили найкращі людські якості: небайдужість до долі ближнього, чуйність, готовність до самопожертви. Серед тих, хто отримав звання «Праведник Бабиного Яру», люди різних національностей: українці, росіяни, поляки, білоруси, татари, вірмени, греки й німці.

Праведники Бабиного Яру – це Ви наші шановні, яких уже традиційно запрошуємо у мерію, щоб ще і ще раз вклонитись Вам і подякувати за Ваш подвиг!!!

Ми намагаємось зробити усе, щоб святий подвиг наших Праведників був незабутий. У Національному історико - меморіальному заповіднику «Бабин Яр» нарешті встановлена Алея Праведників. Алея увіковічила Ваш подвиг для прийдешніх поколінь! Це духовна сторона, а матеріальна – київська міська влада нашим Праведникам виплачує одноразову адресну матеріальну допомогу з нагоди державних свят ( у цьому році передбачено п’ять виплат).

Ми низько вклоняємось перед вами з глибокою вдячністю за ваш героїчний вчинок, за глибоке співчуттям до невинних жертв нацистської окупації, за самопожертву, за ваш громадянський подвиг. 

Бажаю всім присутнім довгих років життя, міцного здоров'я, благополуччя, щастя, добра і миру!»

Перейти до спискуВерсiя для друку