Головна  →  Новини  →  3 жовтня 2016

Вручення премії Кабінету Міністрів України ім. Максима Рильського за кращий художній переклад творів світової літератури українською мовою

Департамент культури КМДА

Київський літературно-меморіальний музей

М. Рильського

 

презентують

 

Вручення премії Кабінету Міністрів України

ім. Максима Рильського за кращий художній переклад творів

світової літератури українською мовою 

 

04 жовтня 2016 року о 12:00

Київський літературно-меморіальний музеї Максима Рильського

Меморіальна вітальня

(вул. Лаврська, 9)

 

4 жовтня 2016 року у Київському літературно-меморіальному  музеї Максима Рильського відбуватиметься вручення премії Кабінету Міністрів України за кращий художній переклад творів світової літератури за 2015 рік. Цьогорічним лауреатом визнано Рябчія Івана (1978 р.н.) за переклад із французької мови книги  Еріка-Емануеля Шмітта (1960 р.н.) «Двоє добродіїв із Брюсселя», що побачила світ у «Видавництві Анетти Антоненко» у 2014 р.

За короткий період із дня видання книга сучасного всесвітньовідомого французько-бельгійського письменника та драматурга Е.-Е. Шмітта «Двоє добродіїв із Брюсселя» стала популярною не тільки серед знавців французької літератури, а й широкого кола читачів. Перекладач книги  І. Рябчій  у 2015 році був нагороджений за цю роботу премією ім. Г. Сковороди Посольства Франції в Україні та Міністерства закордонних справ Франції за кращий переклад з французької мови на українську. 

Для молодого сучасного перекладача та письменника І. Рябчія європейська література є єдиним культурним простором, який він намагається поширити в Україні. Він, зокрема, подарував українському читачеві твори Жоржа Екаута, Анатоля Франса, Мішеля Уельбека, Жана-Люка-Утерса, Анрі Бошо, Патріка Модіано,  Ясміни Рези. І.Рябчій – письменник, пише українською, російською і французькою мовами. Також він є одним із засновників та виконавчим директором Першого міжнародного фестивалю мистецтв «Anne de Kiev Fest». 

Книга Е.-Е. Шмітта  «Двоє добродіїв із Брюсселя» складається із двох повістей та трьох новел, головною темою яких є вічні етичні дилеми: кохання і смерть, добро і зло, щастя і страждання. Експериментальна за формою та змістом, оригінальністю та розмаїттям персонажів, актуальністю проблематики та способом її висвітлення книга «Двоє добродіїв із Брюсселя» завойовує сьогодні  український культурний простір. До книжки увійшов також і щоденник написання цих творів – історії їх виникнення та роздуми, які бентежили автора під час творчого процесу.

На церемонії вручення премії будуть присутні лауреати премії ім. Максима Рильського попередніх років, відомі письменники та науковці, представники Посольства Королівства Бельгії та Держтелерадіо України, а також українські видавці.

Довідки за телефоном: 525-24-71 

Перейти до спискуВерсiя для друку