Головна  →  Новини  →  26 вересня 2016

Міжнародна конференція «Творча спадщина Михайла Грушевського: минуле і сьогочасне»

Міжнародної конференції

«Творча спадщина Михайла Грушевського: минуле і сьогочасне»

29-30 вересня 2016 року, м. Київ

 

Минуло вже 24 роки, відколи в складі Музею історії міста Києва почав діяти «Історико-меморіальний музей Михайла Грушевського». За час свого існування заклад пройшов шлях від невеликої виставки в стінах Кловського палацу до повноцінної експозиції в будинку на Паньківській, 9 – родинній оселі Грушевських. Нині фондова колекція музею налічує близько 7 тисяч експонатів, серед яких унікальні особисті речі та прижиттєві фото видатного вченого і політичного діяча та представників його родини.

Діяльність Історико-меморіального музею Михайла Грушевського належить до передових у своїй сфері. Науково-просвітницька робота музею має широке коло напрямів. Заклад із року в рік запроваджує нові екскурсійні маршрути та освітні програми, чимало уваги приділяє роботі з учнівською і студентською молоддю; науковий доробок співробітників музею невпинно збагачує скарбницю знань у галузі грушевськознавства. Нині музей – один із організаторів та активних учасників заходів, присвячених ювілею М.Грушевського.

Спираючись на Указ Президента України від 9 лютого 2015 року № 63/2015 «Про відзначення 150-річчя від дня народження Михайла Грушевського», Історико-меморіальний музей Михайла Грушевського спільно з Інститутом української археографії та джерелознавства ім. М. С. Грушевського НАН України ініціювали проведення в Києві Міжнародної наукової конференції на тему «Творча спадщина Михайла Грушевського: минуле і сьогочасне».

Розроблена в співпраці з інституціями Національної академії наук України концепція конференції, на відміну від попередніх ювілейних наукових форумів, передбачає висвітлення широкомасштабної діяльності видатного українського суспільно-політичного діяча, історика, літературознавця, письменника, публіциста через призму його творчої спадщини. Цей новий підхід дозволяє залучити до участі в конференції провідних грушевськознавців з України та з закордону, які впродовж останніх десятиліть плідно працюють над вивченням творчого спадку Михайла Грушевського. Їхні особисті напрацювання дозволять розглянути науковий доробок видатного вченого в контексті сучасної історії України, підсумувати здобуте та визначити перспективи  на майбутнє.

Конференція триватиме 29–30 вересня 2016 року на базі Історико-меморіального музею Михайла Грушевського. Її урочисте відкриття та пленарне засідання відбудуться 29 вересня 2016 року (11:00-13:00), у Київському міському будинку вчителя (Будинок Української Центральної Ради). До початку конференції, о 10:00, там же буде відкрито виставку «Ім’я, якого Україні не забути», підготовлену за документами Національного архівного фонду України (організатор – Державна архівна служба України).

Перейти до спискуВерсiя для друку