Головна  →  Новини  →  16 березня 2016

18-19 березня 2016 року в Києві відбудеться XV Міжнародний джазовий фестиваль"Єдність".

18-19 березня 2016 року в Києві відбудеться XV Міжнародний джазовий фестиваль"Єдність".

      Ювілейний, п’ятнадцятий фестиваль традиційно збере на сцені Київського національного академічного театру оперети відомих українських та зарубіжних джазових музикантів.Кілька років поспіль фестиваль тривав один день, однак цьогорічна «Єдність» відбудеться у традиційному дводенному форматі.

      Фестиваль відкриють спеціальні гості – заслужений артист України, піаніст-віртуоз Володимир Соляник та юна і талановита вокалістка Марія Видренко. 18 березня також виступлять український колектив Bedrychuks Band, вокальний секстет з України ManSound, відомий своїм віртуозним співом а капела, AnnaGadtQuartet з Польщі та швейцарський дует Albireo.

      Протягом другого дня фестивалю, 19 березня, на сцені «Єдності» виступлять JazzinKyivBand, у складі якого гратиме ведучий фестивалю, популярний український джазмен Олексій Коган, MikiBirta&Friends з Угорщини та Trigon із Молдови. Хедлайнером другого дня фестивалю стануть литовці DainiusPulauskasGroup, яких називають найбільш експортним джазовим колективом Литви і «послами литовського джазу». У цей день також вдруге виступить Володимир Соляник – цього разу із Денисом Кьнчевим, який віртуозно грає на балалайці.

      У якості ведучого фестивалю традиційно виступить один з найвідоміших українських джазменів, знавець музики, журналіст Олексій Коган.

      Міжнародний джазовий фестиваль «Єдність» заснував у березні 2002 року відомий український письменник, засновник і керівник музичної агенцiї «Театр Джазу»Сергій Грабар. Початок проведення «Єдності» вважається одним із основних кроків у відродженні джазового фестивального руху в Україні. На сьогодні «Єдність» має одну з найбільш довгих і стабільних історій з-поміж джазових фестивалів України. За 14 років на сцені щорічного фестивалю виступили 670 музикантів із 27 країн світу.На сцені фестивалю в різні роки виступило чимало зірок джазу - як українського: Енвер Ізмайлов, ManSound, Джамала, Володимир Соляник, так і світового: ГабріелєДенаро (Італія), ФілСпіт (США), Аркадій Шилклопер (Німеччина-Росія), ПятрасВішняускас (Литва), ГжегожКарнас, ПавелКачмарчик (обидва - Польща).

      Фестиваль відбудеться 18-19 березня у приміщенні Київського національного академічного театру оперети (вул. В. Васильківська 53/3). В обидва дні виступи розпочнуться о 18:00.Квитки можна придбати у касі театру оперети, театральних касах Києва, на сайті parter.ua.

      Прес-конференція з нагоди проведення фестивалю відбудеться 18 березня о 16:30 у приміщенні Київського національного академічного театру оперети. Учасниками прес-конференції стануть музиканти фестивалю, його ведучий Олексій Коган та засновник Сергій Грабар.

      Акредитація ЗМІ: 093-763-13-12, [email protected].

 

УЧАСНИКИ ФЕСТИВАЛЮ

Bedrychuk’sBand

(Україна)

      Колектив джазових музикантів, які виконують креативні кавер-композиції у форматі lounge з використанням таких стилів як swing, bossanova, funk, b bop.  Має багаторічний досвід виступів на столичних майданчиках.

      Спеціально для Міжнародного джазового фестивалю «Єдність» було підготовлено програму творчих каверів на народні українські пісні з використанням елементів джазу, фанку і навіть реггі.

 

ManSound

(Україна)

      Вокальний секстет, створений 1994 року. Сьогодні ManSound - експерти в жанрі а капела, провідний вокальний бренд України і країн колишнього СРСР. За роки свого існування ManSound не тільки популяризував акапельний ансамблевий спів, а й надихнув багатьох молодих музикантів на створення нових творчих колективів.

      За свою історію ManSound взяли участь у більш ніж 70 фестивалях світу. Для участі у знаковому джаз-фестивалі LionelHamptonJazzFestival (США) музиканти неодноразово запрошувалися особисто самим ЛайонеломХемптоном. В колекції колективу - номінація «Краща вокальна група» в рамках AllAmericanEntertainmentAwards (2001, Бренсон, США), Гран-прі міжнародного конкурсу акапельних груп Vokal.Total (2002, Грац, Австрія), нагорода «ShowBizAward» за кращу джазову групу України (2005).

      Всі записи групи - як окремі композиції, так і альбоми - було номіновано на «акапельнийоскар» - Contemporary A СappellaRecordingAwards (CARAs).

 

AnnaGadtQuartet

(Польща, Словаччина, Україна)

      Анна Гадт - джазова вокалістка із Польщі, представниця польського молодого джазового покоління.

      У своїй музиці вона сплітає слов'янські корені з європейським натхненням. Її харизматичний вокал сповнений темпераментом, меланхолією та ностальгією. У своїй музиці вона балансує між співом та шепотом, а також не боїться вдаватись до імпровізацій.

      Як композитор і автор пісень, Анна Гадт висловлюється не лише за допомогою звуку та слів, а й кольорів та простору.

 

Albireo

(Швейцарія)

      Швейцарський дует, музика якого сповнена яскравими сюрпризами.

      Бруно Амстад - провідний вокаліст швейцарської альтернативної та авангардної сцени. Його музика звучала на сценах США, Бразилії, Індії, Сенегалу, Болівії, Ірану. Відомий співпрацею із багатьма музикантами та колективами, серед яких - AsitaHamidi’s BAZAAR, ФілМінтон, Джон Зорн.

      АльбінБрюн - мультиінструменталіст і віртуоз. В його музичному арсеналі - саксофон, дудук, мініатюрний швейцарський акордеон, вотерфон та чимало інших інструментів. Його музика - суміш джазу та фольклору.

 

JazzinKievBand

(Україна)

      JazzinKievBand складається з відомих українських джазменівАртемаМенделенка, ВолодимираЛихошви,ВолодимираКамінського, ОлексіяКогана, Валерія Волкова, Лаури Марті. Колектив неодноразово брав участь у фестивалях у Луцьку та Рівному, минулого року виступили у Львові в Арт-клубі "Віденська тераса", часто виступає у Києві.

      Програму для фестивалю "Єдність" буде побудовано на бразильській, латиноамериканській музиці та  красивих баладах, які чудово вміє виконувати Лаура Марті.

 

MikiBirta&Friends

(Угорщина)

      Колектив було засновано у 2009 р., коли угорський гітарист і композитор МікіБірта випустив свій третій альбом, який називався "Friends".

      Бернард Маселі, провідний польський вібрафоніст, так охарактеризував його музику: "Вона йде прямо з серця, вона сильна імає свою історію. Це - справжня Музика".

      За словами музикантів, під час виступів вони намагаються налагодити контакт з аудиторією і відкривати глибокі переживання.

 

Trigon

(Молдова)

      Етно-джаз група Trigon народилася у 1992 р. через бажання грати музику для душі. Несподівано для музикантів їх музика отримала популярність в Європі і стала взірцем високого класу. Вже в 1994 р. гурт отримав нагороду Французької академії мистецтв за дебютний альбом. Стиль Trigon охоплює елементи фолку, джазу, року та симфонічної музики. Їх джазові композиції характеризуються блискучими імпровізаціями і глибоким розумінням музичних форм.

      Музика Trigon ротується на кращих радіостанціях, таких як BBC в Лондоні, WDR в Кельні, "Голос Америки" у Вашингтоні тощо. Група мала концертні тури по всьому світу, зокрема в Іспанії, Франції, Італії, Німеччині, Норвегії, Голландії, Новій Зеландії, Швейцарії, Японії,Португалії, Швеції.Trigon брав участь у більш ніж 80-ти джазових фетивалях світу.

 

DainiusPulauskasGroup

(Литва)

      Без цього колективу неможливо уявити картину сучасного литовського джазу. DainiusPulauskasGroup сформувалась у 1996 р. з музикантів, що об'єдналися навколо клавішника і композитора ДайнюсаПулаускаса.

      Основу репертуару складають авторські композиції лідера групи, що стали ключем до популярності колективу. Гармонійний джаз-ф'южн, створений Пулаускасом, цінують як джазові кола, так і широка публіка. Ще один гарант незмінного успіху колективу - талановиті музиканти, яскрава індивідуальність яких робить цю музику унікальною за звучанням.

      Популярність DainiusPulauskasGroup давно ступила за межі країни: їх називають «найбільш експортним джазовим колективом» і «послами литовського джазу». Саме авторству Д. Пулаускас належить «литовська хвилина» в партитурі гімну Європейського джазового співтовариства, виконаного на генеральній асамблеї EJN в Барі (Італія, вересень 2012 р.). У 2001 р. група удостоїлася «Золотого диска», що вручається Союзом литовських музикантів, а в 2004 була відзначена Литовським Інститутом за популяризацію литовського джазу в світі. В арсеналі групи - 8 альбомів і 2 DVD, численні виступи на фестивалях Європи, Африки, Америки і Азії.

      Під час «Єдності» DainiusPulauskasGroup представить спеціальну програму, приурочену до 20-річчя колективу.

 

СПЕЦІАЛЬНІ ГОСТІ

Володимир Соляник

(Україна)

      Піаніст-віртуоз, продюсер, аранжувальник, композитор, один з найбільш відомих джазових піаністів на пострадянському просторі. Заслужений артист України, лауреат престижної театральної премії «Київська пектораль-2007» у номінації «За кращу музичну концепцію вистави». Традиційний учасник фестивалю «Єдність».

      Грає класичний джаз, етно-джаз, ф'южн, мейнстрім, блюз, нью-ейдж. Відіграв велику кількість авторських концертів, гастролей, брав участь у багатьох джазових фестивалях. Випустив 12 дисків. Більше 20 років В. Соляник - викладач Київського інституту музики ім. Р. Глієра, давав майстер-класи за кордоном.

 

Марія Видренко

(Україна)

      Юна українська вокалістка. Неодноразово виступала на сцені фестивалю "Єдність". Лауреат багатьох конкурсів закадемічного та естрадного вокалу в Україні, Болгарії, Угорщині. Серед нагород – 1 місце Міжнародноготелевізійного конкурсу мистецтва "Морська мушля" у 2011 та 2012 р. (Болгарія), 1 місце Міжнародного фестивалю музики і танцю "KekDuna" у 2012 р. (Угорщина), гран-прі Міжнародного конкурсу "Оберіг Любові" у 2012 р. (Україна).

 

Олексій Коган (ведучий фестивалю)

      Український джазмен, автор і ведучий радіопрограм. Представник України в Європейській джазовій федерації, член Міжнародної джазової асоціації журналістів. Кавалер найвищої нагороди Польщі в галузі культури - ордену «За заслуги для польської культури». Автор понад 700 газетних і журнальних публікацій в Україні, Польщі, США. Організатор фестивалю «JazzinKiev 2011».

 

Сергій Грабар (засновник фестивалю)

      Засновник та незмінний керівник «Єдності» з 2002 року. Засновник і керівник музичної агенцiї «Театр Джазу», яка має на меті популяризацію джазової музики та її виконавців.

      Відомий український письменник, перекладач. Автор трьох поетичних та дев’яти прозових книжок. Лауреат багатьох премій та нагород, серед яких - Міжнародна літературна премія ім. Ю. Долгорукого, премія ім. Д. Нитченка, "Срібна летюча пір'їна" на VII Міжнародному фестивалі поезії "Славянскапрегръдка", "Український національний олімп". Книгу «RuhunAynasi» («Стан душі») було визнано «Книгою року-2006» Міжнародною Академією вивчення тюркського світу в Туреччині.

КОНТАКТИ

http://www.ednist-jazz.com/

Керівник проекту Сергій Грабар
тел.: 097-512-99-48
e-mail: [email protected]
Сайт: sergiygrabar.com

Прес-служба
тел.: 093-763-13-12
e-mail: [email protected]

 

Файл документа: Ednist-16-afisha_site.jpg

Перейти до спискуВерсiя для друку