Головна  →  КДФ МетодЦентр  →  17 січня 2016

Третій концерт абонементу № 5 «З історії музичної культури України»

Третій концерт абонементу № 5  «З історії музичної культури України»

   17 січня 2016 року о 15.00 у Колонному залі ім. М.В. Лисенка Національної філармонії України відбулася третя зустріч для слухачів Абонементу № 5. Тематика абонементу традиційно присвячена українській музиці. В концерті, який називався «Пісні літературного походження», прозвучали твори, написані конкретними авторами, але за своєю популярністю вони не поступаються народним пісням. Разом з тим, на відміну від фольклорних зразків, пісні літературного походження мають більш індивідуалізовану мелодію і поетичний зміст. Перші зразки таких пісень з’явились ще в XVII столітті та продовжують створюватись донині.

   Програма була побудована таким чином, щоб представити збагачення народнопісенної скарбниці авторськими піснями в різні епохи музичного мистецтва. Легендарна полтавчанка Маруся Чурай, філософ-просвітитель Григорій Сковорода, батько українського театру Михайло Старицький, поет-романтик Михайло Петренко, бійці Українського легіону Січових стрільців Богдан Лепкий, Роман Купчинський, Михайло Гайворонський… Кожна з пісень цих авторів має свою історію народження, у кожній яскраво втілений авторський стиль. Популярність цих мелодій в народі є даниною вдячності від поколінь українців.

   У концерті взяли участь провідні колективи та солісти філармонії: ансамбль народних інструментів «Рідні наспіви», тріо бандуристок «Українка», співаки Сергій Бортник (тенор) та Андрій Маслаков (бас). Вела концерт лектор-музикознавець, заслужений діяч мистецтв України Світлана Корецька.

Перейти до спискуВерсiя для друку