Головна  →  Новини  →  16 січня 2016

Фотовиставка «Синагоги Східної та Центральної Європи. 1782 – 1944»

   З 21 до 31 січня 2016 року  у Мистецькому центрі «Шоколадний будинок» (вул. Шовковична, 17/2) експонуватиметься фотовиставка «Синагоги Східної та Центральної Європи. 1782 – 1944».

   Виставку представлено Посольством Угорської Республіки в Україні за підтримки Київської міської державної адміністрації та Департаменту культури.

   Експозиція з 20-ти великих фотоколажів запрошує відвідувачів до подорожі сакральними архітектурними пам’ятками єврейського  народу – зруйнованими і відродженими синагогами ХVІІІ–ХХ століть.

   У цей період євреї широко розселилися на території країн Східної і Центральної Європи – нинішньої Угорщини, Чехії, Польщі, України, Хорватії, Румунії Сербії, Словаччини…

   Виставка демонструє зображення синагог не лише у якості пам’ятників архітектури і молитовних будинків, а і центрів духовного та громадського життя єврейського народу. Експозиція розгортає хроніку співіснування євреїв і корінних націй у зазначених регіонах.

   Змістовним аспектом виставки є типологізація синагог – глядачі зможуть ознайомитися з 8-ми їх архітектурними типами, побачити різноманітне екстер’єрне та інтер’єрне оздоблення, виконане у стилях пізнього бароко, класицизму, неостилів, сецесії.

   Представлено розділ, присвячений перепрофілюванню деяких синагог після реставрації і реконструкції для світських цілей – нині у них розміщаються музеї, меморіали у пам’ять Голокосту, концертні зали, бібліотеки, центри мистецтв.

   Мета даної виставки – стимулювати діяльність щодо відродження культурної спадщини єврейського народу і запобігти у майбутньому її знищенню.

Відкриття фотовиставки 20 січня 2016 року о 17:00.

Телефон для довідок: 253-05-21.

 

Перейти до спискуВерсiя для друку