Головна  →  Методичні заходи  →  6 січня 2016

Цикл методичних заходів для викладачів початкових спеціалізованих мистецьких навчальних закладів (04-08 січня 2016 року)

Цикл методичних заходів для викладачів початкових спеціалізованих мистецьких навчальних закладів (04-08 січня 2016 року)

    6 січня 2016 року у приміщенні КДМШ № 14 ім. Д. Кабалевського розпочалася серія методичних заходів для викладачів баяна та акордеона за темою «Удосконалення методики викладання гри на баяні (акордеоні) в школах естетичного виховання».

   Першою частиною зазначеного заходу став семінар-практикум викладача-методиста КДМШ № 14 ім. Д. Кабалевського Візнюк Ірини Віталіївни за темою «Робота з учнівським колективом». У семінарі брав участь інструментальний ансамбль «Чемериця», заснований Візнюк І.В. майже двадцять років тому. Протягом цього тривалого періоду учасниками ансамблю були учні та викладачі, які навчалися або працювали у КДМШ № 14 ім. Д. Кабалевського в різні роки. Нинішній склад ансамблю включає 6 скрипок, віолончель, контрабас, флейту, фортепіано, 3 гітари, 2 бандури, 5 баянів та ударні, однак ті чи інші інструменти можуть варіюватися відповідно до поточного учнівського контингенту школи. Незважаючи на те, що зведені репетиції проходять у неділю (адже зібрати такий великий колектив у робочі дні практично неможливо), діти із задоволенням відвідують репетиції та грають в ансамблі.

   Семінар-практикум розпочався з майстер-класу Візнюк І.В., яка працювала з колективом «Чемериця» над двома творами. Ці твори, як і усі інші, виконання яких було продемонстровано у відеозаписах, входять до збірки «Барвиста мозаїка звуків», створеної Візнюк І.В. Збірка містить перекладення різноманітних творів – народних та авторських, класичних та сучасних, академічних та естрадних – для зазначеного вище інструментального складу. Однак, за задумом автора збірки, у разі необхідності до партитури можна вносити корективи, викликані відсутністю у тому чи іншому колективі виконавців на певному інструменті. На семінарі Візнюк І.В. презентувала вже третю та четверту частини збірки «Барвиста мозаїка звуків» та пропонувала колегам поділитися електронною версією збірки.

   Другою частиною методичного заходу, що відбувся 6 січня, був круглий стіл за темою «Основи формування виконавської майстерності на баяні та розширення репертуару баяністів творами сучасних українських композиторів». Модератором заходу виступив народний артист України, лауреат міжнародних конкурсів, професор національної музичної академії України Бесфамільнов Володимир Володимирович. В центрі уваги учасників круглого столу знаходилася фігура видатного українського баяніста Івана Адамовича Яшкевича – його життя та творчість. Бефамільнов В.В., який особисто знав Яшкевича І.А., розкрив багато цікавих та невідомих широкому загалу деталей біографії митця, ознайомив присутніх з особливостями повсякденної творчої праці незрячого музиканта, показав численні аудіо- та відеозаписи виконань найкращими баяністами минулого та сучасності транскрипцій, зроблених Яшкевичем І.А.

  Продовження серії методичних заходів для викладачів баяна та акордеона за темою «Удосконалення методики викладання гри на баяні (акордеоні) в школах естетичного виховання» відбудеться у приміщенні КДМШ № 14 ім. Д. Кабалевського 16 та 19 грудня 2016 року.

Файл документа: P060116_12.47.jpg

Перейти до спискуВерсiя для друку