Головна  →  КДФ МетодЦентр  →  12 грудня 2015

Дев’ятий Всеукраїнський конкурс юних піаністів ім. В. В. Пухальського

Дев’ятий Всеукраїнський конкурс юних піаністів ім. В. В. Пухальського

   З 5 по 12 грудня 2015 року в Києві пройшов Всеукраїнський конкурс юних піаністів ім. В. В. Пухальського. Історія цього конкурсу нараховує вже 16 років. Вперше він був проведений у 1999 році і з того часу кожні два роки збирає під своїми прапорами талановиту молодь, що прагне досягти успіху у галузі піаністичного мистецтва. Спочатку це були учні київських шкіл естетичного виховання, але поступово до них приєднувалося все більше представників різних міст України. Цього року в конкурсі взяли участь 69 учнів початкових спеціалізованих мистецьких навчальних закладів з Вінниці, Запоріжжя, Звенигородки, Мелітополя, Миргорода, Києва, Південного, Синельникова, Харкова, Черкас.

   Конкурсні змагання проходили у приміщенні Київської дитячої музичної школи № 33: 5-6 грудня відбувся І тур, 8-9грудня – ІІ тур. Діти виконували складну програму: в першому турі – поліфонічний твір Й.С. Баха, сонату (у молодшій віковій категорії – варіації), етюд та п’єсу українського композитора, в ІІ турі – три п’єси, в тому числі п’єсу Р. Шумана. Оцінювали виступи конкурсантів авторитетні фахівці з вищих мистецьких навчальних закладів Києва, Львова, Харкова. Очолював журі заслужений артист України, професор Національної музичної академії України ім. П.І. Чайковського Валерій Олегович Козлов. Серед основних критеріїв оцінювання, як завжди, – рівень художньої складності твору, рівень технічного виконання та якість емоційного відчуття музичного твору. В цілому, учасники конкурсу продемонстрували високий рівень підготовки. Усього у різних вікових категоріях було відзначено 30 конкурсантів: 16 дітей отримали призові місця, 9 – заохочувальні дипломи та 5 – дипломи за краще виконання п’єси українського автора та краще виконання твору Р. Шумана.

   Гала-концерт та урочисте нагородження учасників конкурсу відбулося 12 грудня о 14.00 у Великій залі Національної музичної академії України ім. П.І. Чайковського. Славетні стіни найстарішого музичного закладу, зусилля режисера-постановника – режисера Київського академічного театру «Колесо» Анатолія Суханова, теплі вітальні слова організаторів та гостей конкурсу, піднесений настрій юних конкурсантів – все це сприяло тому, що церемонія перетворилася на справжнє свято.

   Вела концерт лектор-музикознавець Національної філармонії України, заслужений діяч мистецтв Світлана Корецька. Вона нагадала присутнім історію конкурсу ім. В.В. Пухальського та розповіла про результати нинішнього, Дев’ятого, конкурсу. Потім з музичним вітанням до учасників та гостей виступив переможець П’ятого конкурсу юних піаністів ім. В.В. Пухальського Олексій Канке, який, взявши старт на дитячому мистецького конкурсі у 2007 році, успішно продовжив переможний рух і сьогодні вже завоював загальне визнання музикальної громадськості. Теплі слова адресували юним учасникам конкурсу, їх викладачам та батькам, організаторам конкурсу та гостям заступник директора Департаменту культури Шуляк М.В. і голова журі конкурсу, заслужений артист України, професор Національної музичної академії України ім. П.І. Чайковського Козлов В.О.

   Концертна програма складалася з 13 номерів – виступів лауреатів Дев’ятого Всеукраїнського конкурсу юних піаністів ім. В.В. Пухальського. Звучали твори композиторів минулого – Р. Шумана, Ф. Шопена, А. Лядова, С. Рахманінова, Р. Глієра, С. Прокоф’єва, В. Косенка – та сучасності – Л. Шукайло, Г. Саська, О. Саратського, А. Караманова, М. Шмитца. Діти грали на прекрасному роялі, який надала німецька компанія-виробник музичних інструментів «C. Bechstein Pianofortefabrik AG Berlin». Ця компанія також приготувала призи, які були вручені переможцям в ході урочистої церемонії нагородження.

   На завершення церемонії слово було надане члену оргкомітету, директору КДМШ № 33, викладачу-методисту Любові Михайлівні Данченко, яка привітала учасників конкурсу та подякувала усім, хто долучився до його проведення. Любов Михайлівна зазначила, що сьогоднішня подія – нагородження переможців конкурсу, який носить ім’я фундатора вищої музичної освіти в Україні, в стінах колишньої Київської консерваторії – стало відновленням історичної справедливості, адже Володимир В’ячеславович нарешті повернувся до рідного дому – до консерваторії, яку він фактично створив і де, на жаль, він був забутий на довгі роки.

   Тож, Дев’ятий Всеукраїнський конкурс юних піаністів ім. В. В. Пухальського завершився. Побажаємо ж його учасникам, чий творчий шлях розпочався на нинішньому конкурсі, подальших успіхів в їх русі до мистецьких висот!

 

 

Файл документа: 12341139_526459674202433_3532716836789601863_n.jpg

Перейти до спискуВерсiя для друку