Головна  →  КДФ МетодЦентр  →  10 грудня 2015

Концерт-презентація «Скрипкової абетки» О.М.Павлова

Концерт-презентація «Скрипкової абетки» О.М.Павлова

   10 грудня 2015 року в Українському домі в рамках VI Київської міжнародної виставки «Книжкові контрасти» відбулася презентація нової ілюстрованої школи гри на скрипці «Скрипкова абетка». Автором цього видання є завідувач відділу струнно-смичкових інструментів КДМШ № 3 ім. В. Косенка, викладач-методист Олександр Михайлович Павлов.

   «Скрипкова абетка» містить значну кількість п’єс, серед яких є як ті, що вже стали класикою педагогічного репертуару і були представлені у різних збірках минулих десятиліть, так і нові, спеціально створені для зазначеного видання. Поряд з композиціями Ж. Люллі, Й.С. Баха, Й. Гайдна, В.А. Моцарта, Л. Бетховена, Р. Шумана знаходимо тут п’єси Ж. Колодуб, Ю. Гомельської, Л. Шукайло, Б. Кривопуста й самого О. Павлова. Представлені у збірці твори (або їх фрагменти) охоплюють основні етапи розвитку скрипаля-початківця – від гри на відкритих струнах до знайомства з позиціями та технікою подвійних нот. Незвичним видається надання до скрипкової партії двох різних типів акомпанементу: традиційного фортепіанного та суто скрипкового, який дозволяє викладачу музикувати зі своїм учнем.

   «Скрипкова абетка» чудово оформлена. Яскраві ілюстрації відомого українського художника Костя Лавро поєднуються з цікавими літературними коментарями, які створюють дивовижну казкову атмосферу пригод принцеси Скрипки. В нагоді юним музикантам стане короткий словник, розміщений на останніх сторінках видання: діти знайдуть тут терміни та позначки, без яких неможливо читати нотний текст.

   П’єси зі «Скрипкової» абетки» презентували в Українському домі учні початкових класів КДМШ № 3 ім. В. Косенка та Гребінківської школи мистецтв. Запрошені на презентацію викладачі київських шкіл естетичного виховання висловили подяку усім, хто долучився до видання сучасного посібника – такого необхідного в педагогічній практиці. Слід зазначити, що це вже друга «Школа гри», видана «Музичною Україною» на замовлення Державного комітету телебачення і радіомовлення України за програмою «Українська книга» (перша була призначена піаністам та мала назву «Хочу грати на роялі»). В планах видавництва та її директора Богдана Кривопуста – продовження серії навчальних посібників для початківців, яка має охопити всі існуючі музичні інструменти. Сподіваємося, що ці плани будуть реалізовані і різні відділи початкових спеціалізованих мистецьких навчальних закладів матимуть для роботи такі ж чудові книжки, які сьогодні отримали скрипалі.

Файл документа: 12369167_145268162504650_1900382664202001884_n.jpg

Перейти до спискуВерсiя для друку