Головна  →  КДФ МетодЦентр  →  15 листопада 2015

Перший концерт абонементу № 5 «З історії музичної культури України»

Перший концерт абонементу № 5 «З історії музичної культури України»

  

   15 листопада 2015 року у Національній філармонії України розпочав роботу Абонемент №5 – «З історії музичної культури України». Це один із спільних просвітницьких проектів для дітей та юнацтва Департаменту культури КМДА і Національної філармонії України.

   Як відомо, історія української музичної культури склалася досить трагічно і значна частина творчого надбання видатних композиторів залишається не до кінця осягнутою і пізнаною. У цьому ряду – ім’я Михайла Калачевського (1851–1907). Його музиці був присвячений перший концерт Абонементу №5.

   М. Калачевський – нащадок дворянського роду, виходець із Полтавщини. За власним бажанням і за власний кошт він вивчав композицію у Лейпцігській консерваторії – там, де кількома роками раніше вчився основоположник української класичної музики Микола Лисенко. «Українська симфонія» – один з найзначніших творів Калачевського – стала його дипломною роботою. 28 червня 1876 року симфонія була виконана у концерті під орудою автора на сцені знаменитого залу «Гевандхауз» і мала блискучий резонанс у німецькій пресі.

   М. Калачевський повернувся в Україну, оселився в м. Кременчук. Неоціненним є внесок композитора у розвиток музичної культури Полтавської губернії кінця 19 століття та України в цілому. Він організовує камерний оркестр місцевих аматорів: щонеділі у садку біля маєтку М. Калачевського влаштовувались безкоштовні концерти класичної музики для усіх слухачів. Сам композитор, маючи юридичну освіту, працює адвокатом у земській управі, опікується земельними справами селянства і мріє про виконання своєї симфонії. І ось у 1901 році – через 25 років! – «Українська симфонія» прозвучала у виконанні Полтавського симфонічного оркестру під керуванням диригента Д. Ахшарумова. За спогадами сучасників, після кожної із чотирьох частин симфонії публіка викликала автора на сцену і вітала гучними оплесками. Цей яскраво національний твір виріс із народних пісень: від жартівливих до героїчних, від ліричних до могутніх козацьких.

   У концерті Абонементу № 5 «Українську симфонію» М. Калачевського виконав Академічний симфонічний оркестр Національної філармонії України. Диригент – заслужений діяч мистецтв України Ігор Палкін. Зі вступним словом виступила лектор-музикознавець, заслужений діяч мистецтв України Світлана Корецька.

Файл документа: CAM00140.jpg

Перейти до спискуВерсiя для друку