Головна  →  Новини  →  28 жовтня 2015

Відкритття виставки «Наш край», присвяченої Дню бессарабських болгар

            29 жовтня 2015 року о 16:00 в Музейно-виставковому центрі Музею історії міста Києва (вул. Б.Хмельницького, 7) відбудеться відкриття виставки «Наш край»

(«Художні образи болгар України»).

            Щорічно 29 жовтня болгари-переселенці урочисто відзначають свято, історія якого сягає в століття.

            В Бессарабію болгари переселилися понад двісті років тому. В 1821 році засновано місто Болград, який досить скоро утвердився як столиця болгар-переселенців Бессарабії. У 1938 році, коли відзначалися ювілеї двох святинь         (100-річчя храму і 80-річчя Болградської гімназії), в Софії було ухвалено рішення надалі святкувати цей день як День бессарабських болгар – людей, які зберегли свій рід, мову, культуру, традиції і духовний зв'язок з прабатьківщиною.

            Сьогодні на території України проживає близько 250 тисяч болгар. Більшість із них живе в Одеській, Харківській, Запорізькій областях, а також у Криму.

            В експозиції буде представлено понад 90 робіт болгарських художників із усієї країни, які відображають красу різних куточків України.

            Учасниками VIII виставки стали художники з Києва, Запоріжжя, Кривого Рогу, Закарпаття та Одеського регіону.

            Виставка «Наш край» має  велике значення, вона спрямована на популяризацію художнього мистецтва і виховання патріотизму. В художніх образах болгарських художників часто переплітаються український колорит та болгарські мотиви, які демонструють історичну духовність, культурну близькість українців та болгар.Зображуючи красу рідного краю у своїх картинах, майстри пензля підсилюють любов своїх глядачів до нашої прекрасної землі та її творчих людей.

 

           Виставка працюватиме до 20 листопада  2015 року.

Перейти до спискуВерсiя для друку