Головна  →  Новини  →  26 жовтня 2015

ВИСТАВКА «ДВІЧІ ЧЕРЕЗ ОКЕАН»

5 листопада 2015 року о 18:00 в Музеї української діаспори (колишній Музей культурної спадщини, вул. Московська, 40-б) відбудеться відкриття художньої  виставки «Двічі через океан».

Київські шанувальники мистецтва отримають унікальну можливість вперше побачити понад 60 визначних зразків українського живопису та графіки, які нещодавно були привезені до України зі Сполучених Штатів Америки. Їх подарували Музею української діаспори та Міжнародному благодійному фонду світових українців «Діаспора» дві відомі українські художниці, які нині проживають в США, – Катерина Кричевська-Росандич та Олена Овчиннікова.

В експозиції будуть представлені твори династії Кричевських, багато з яких дивом пережили лихоліття Другої світової війни, довгі дороги зруйнованою Європою під гарматним вогнем та далекі подорожі за океан, врешті повернувшись на рідну землю.Більшість робіт, які раніше зберігались в приватній колекції онуки Василя та Федора Кричевських, відомої американської та української художниці Катерини Кричевської-Росандич в США, мають надзвичайну історичну та мистецьку цінність. Це, зокрема, акварелі, написані Катериною Кричевською та Василем Васильовичем  Кричевським у 1943 році, перед від’їздом із окупованого Києва. Мистецькі «гурмани» оцінять також і витончені пейзажі визнаного в Європі майстра Миколи Кричевського, написані в Парижі та Венеції ще в 30-і роки минулого століття. Як відомо, в буремному ХХ столітті доля розкидала славетну родину Кричевських по різних країнах світу. Вони опинились у Франції, Венесуелі та США, де продовжували свій життєвий та творчий шлях. 

В окремій залі експозиції буде представлено 21 роботу київської художниці Олени Овчиннікової (нар. 1 жовтня 1935 р.), що нині мешкає в Пітсбурзі, Пенсильванії, США.  Олена Овчиннікова також походить з відомої київської мистецької династії. Її батько Василь Овчинніков – талановитий художник та музейник, який впродовж 42 років очолював Київський музей західного та східного мистецтва. Музею української діаспори Олена подарувала твори, написані в 60-80-их роках минулого століття в Україні. Це зразки станкової, книжкової графіки та акварелі, що мають виразний національний колорит з характерною для майстрині «фресково-монументальною» стилістикою. Вражає, що в радянський час Олена Овчиннікова створювала яскраві епічні композиції, глибинно-українські по суті. В них проступає дух українського народу, узагальнюються притаманні українцям типологічні риси, постають національні образи та сюжети.

«Ця подія – надзвичайна. В Україну повернулись визначні зразки українського мистецтва. Це щедрий дарунок Україні від двох доньок української землі, які  гаряче люблять  свою Батьківщину – говорить директор Музею української діаспори Оксана Підсуха.

Відкриття художньої виставки «Двічі через океан» відбудеться 5 листопада 2015 року о 18.00 в Музеї української діаспори за адресою: Київ, вул. Московська, 40-б. Вхід вільний.

Виставка триватиме з 6 листопада 2015 р. по 18 січня 2016 р. Вартість квитка – 20 грн. (пільговий – 10 грн).

Контактна інформація:

тел. для довідок: 044 280 6418;

тел. для акредитації преси: 095 903 6286 (Анна);

е-mail: [email protected];

веб-сайт: kyivhistorymuseum.org/muzey-kulturnoyi-spadshhini;

            Facebook: www.facebook.com/pages/Музей-культурної-спадщини.

Перейти до спискуВерсiя для друку