Головна  →  Методичні заходи  →  13 жовтня 2015

Семінар-практикум Кулікової В. М. за темою: «Творчий внесок Ю. Полянського у розвиток музичного виконавства та педагогіки в контексті випереджаючого типу навчання».

Семінар-практикум Кулікової В. М. за темою: «Творчий внесок Ю. Полянського у розвиток музичного виконавства та педагогіки в контексті випереджаючого типу навчання».

   Минулого тижня музична громадськість Києва відзначала 90-річчя від дня народження видатного віолончеліста, вченого, педагога, професора Національної музичної академії України ім. П. І. Чайковського Юрія Олексійовича Полянського. У зв’язку з цією подією 13 жовтня 2015 року у приміщенні Київської дитячої музичної школи № 3 ім. В. Косенка відбувся семінар-практикум за темою: «Творчий внесок Ю. Полянського у розвиток музичного виконавства та педагогіки в контексті випереджаючого типу навчання». Своїми роздумами про методичні засади видатного педагога поділилася його учениця, нині доцент кафедри струнно-смичкових інструментів Національної музичної академії України ім. П. І. Чайковського Вікторія Миколаївна Кулікова. Акцент в доповіді було зроблено на принципі випередження як ефективному засобі виховання музиканта-виконавця. Зокрема, мова йшла про необхідність від самого початку навчання віолончеліста приділяти увагу освоєнню усіх штрихів, які йому можуть знадобитися надалі. Відомо, що рука у людини росте до 14 років, але не слід очікувати часу, коли анатомо-фізіологічні параметри дитини досягнуть потрібної стадії, необхідно, щоб до того моменту усі виконавські навики вже були сформовані. Кулікова В. М. розповіла також про використання Ю. О. Полянським у процесі навчання маленьких дітей нових на той час прийомів ейдетики. Ці прийоми були спрямовані на покращення запам’ятовування на основі образного мислення. В ході заключного обговорення основних положень лекції виявилося, що багато викладачів з числа присутніх також вчилися у Ю. О. Полянського або у його учнів. Всіх їх було запрошено відвідати концерт, присвячений ювілею видатного віолончеліста.

   Концерт-присвята Ю. О. Полянському відбувся 17 жовтня 2015 року в Малій залі НМАУ ім. П. І. Чайковського. Концерт складався з двох частин. У першій частині спогадами про видатного митця поділилися колеги, які працювали разом з ним в училищі та консерваторії. Спогади охоплювали і події з особистого життя Юрія Олексійовича, і його творчі досягнення, і педагогічні принципи. Особливий інтерес викликала демонстрація слайдів із зображенням Ю. О. Полянського, які коментував його син – Олексій Юрійович Полянський. Друга частина концерту містила виступи різних поколінь віолончелістів – від учнів Київської середньої спеціальної музичної школи-інтернат ім. М. В. Лисенка до викладачів Національної музичної академії України ім. П. І. Чайковського та солістів Національного симфонічного оркестру України. Голос віолончелі звучав в концерті в дуеті зі скрипкою, з арфою, з фортепіано, у складі класичного тріо. Серед учасників концерту була й онука маестро – скрипалька, викладач ДМШ № 28 Дар’я Полянська.

   І семінар, і концерт переконливо продемонстрували: справа Юрія Олексійовича Полянського продовжує жити – у вдячній пам’яті та творчій діяльності його  численних учнів!

 

Перейти до спискуВерсiя для друку