«Музична вітальня В. В. Пухальського». Лекція Найдич Н. М. за темою: «Спогади про Г.Д.Артоболевську (до 110-річчя від дня народження)» (звіт)

«Музична вітальня В. В. Пухальського». Лекція Найдич Н. М.  за темою:  «Спогади про Г.Д.Артоболевську (до 110-річчя від дня народження)» (звіт)

      15 жовтня 2015 року розпочала свою роботу в новому навчальному році «Музична вітальня В. В. Пухальського». Як завжди, у приміщенні Київської дитячої музичної школи № 33, відбулася лекція для завідуючих фортепіанних відділів шкіл м. Києва, яку прочитала викладач-методист Київської середньої спеціальної музичної школи-інтернат ім. М. В. Лисенка Ніна Митрофанівна Найдич. Лекцію було присвячено 110-річчю від дня народження видатного педагога Ганни Данилівни Артоболевської.

      Найдич Н. М. нагадала основні етапи творчого життя Г. Д. Артоболевської: навчання у Київській консерваторії по класу Володимира Пухальського та у Ленінградській консерваторії по класу Марії Юдіної, виступи з сольними концертами, викладання у музичних школах Ленінграду, у Московській консерваторії та Музичній школі імені Гнєсіних, у Центральній музичній школі при Московській консерваторії. Серед учнів Г. Д. Артоболевської – такі відомі піаністи як Роза Тамаркіна, Олексій Насєдкін, Олексій Любімов, Євген Корольов. Потім Найдич Н. М. зупинилася на особистості Ганни Данилівни, на її глибокому розумі, природному музичному і літературному обдарованні, освіченості, високому рівні культури, педагогічній одержимості, любові до дітей, величезному досвіді, товариськості, доброті та незламній вірі у те, що дитина може все.

      Розповідь про педагогічну діяльність Г. Д. Артоболевської включала корисну інформацію про її методичні праці, такі як: навчально-методичні посібники «Первая встреча с музыкой», «Хрестоматия маленького пианиста», статті у збірках «Малыши и музы», «Мария Вениаминовна Юдина. Статьи. Воспоминания. Материалы», «Диалоги о воспитании». Але найбільш цікавими здалися спогади Ніни Митрофанівни про тривалий творчий зв’язок з видатною особистістю, в якої вона переймала досвід під час відвідування уроків у ЦМШ м. Москви. Гості «Музичної вітальні» почули про особливості методики викладання Г. Д. Артоболевської, про притаманні їй безмежну доброту та терпіння, віру у свою справу, гіпнотичний вплив на учнів.

   Найдич Н. М. продемонструвала також свою професійну майстерність: її вихованець – учень 5 класу КССМШ ім. М. В. Лисенка – виконав цікаву програму. Сама ж Ніна Митрофанівна коментувала учнівську гру, намагаючись спрямувати свій коментар на розкриття методики Г. Д. Артоболевської.

      Виступ лекторки супроводжувався оплесками і аудиторія вже мріє про нові цікаві зустрічі.

 

 

Файл документа: 12072529_1491068927855775_7206606942585436370_n.jpg

Перейти до спискуВерсiя для друку