Головна  →  Методичні заходи  →  13 жовтня 2015

Цикл методичних заходів для викладачів хору. Круглий стіл за темою: «Проблеми репертуару в дитячих хорових колективах у вікових аспектах»

Цикл методичних заходів для викладачів хору. Круглий стіл за темою: «Проблеми репертуару в дитячих хорових колективах у вікових аспектах»

      13 жовтня 2015 року у приміщенні КДМШ № 32 в рамках циклу методичних заходів для викладачів хору відбувся круглий стіл, присвячений проблемам репертуару в дитячих хорових колективах. Модератором заходу виступила професор кафедри методики музичної освіти, хорового співу і диригування інституту мистецтв Національного педагогічного університету ім. М. Драгоманова Ірина Олександрівна Зеленецька.

     Репертуар – це візитна картка диригента, що дає уявлення про його естетичні смаки, художні орієнтири, а головне, про вміння відібрати з невичерпної світової скарбниці хорової музики твори, які відповідають можливостям та прагненням очолюваного ним колективу. Складність останнього завдання збільшується в рази при роботі з дитячим колективом, адже важливим тут є врахування не тільки технічних можливостей співаків-початківців, а й їхньої здатності до інтелектуального та емоційного осягнення виконуваної музики.

   Зеленецька І.О. висвітлили багато різноманітних питань, пов’язаних з роботою над репертуаром: агогіка, дикція, подолання інтонаційних та ритмічних труднощів, поступове освоєння багатоголосся тощо. Особливо було наголошено на необхідності докладного пояснення хористам вимог диригента. Діти повинні чітко розуміти, що саме вони роблять не так і як це можна виправити.

    Окремо зупинилася Зеленецька І. О. на корисності регулярних концертних виступів. Хоча б кілька разів на рік учасники хору повинні відчути себе справжніми артистами, а для того, щоб уникнути психологічного стресу на концерті, треба на репетиціях створювати для дітей умови, максимально наближені до того, що на них очікує.

   Доповідь Зеленецької І. О., яка багато років працює в системі музичної освіти та має значний педагогічний та виконавський досвід у хоровій сфері, зацікавила присутніх. Сподіваємося, що Ірина Олександрівна і надалі буде ділитися своїми знаннями з викладачами початкових спеціалізованих мистецьких навчальних закладів м. Києва.

 

Файл документа: DSCN3484.JPG

Перейти до спискуВерсiя для друку