Головна  →  Методичні заходи  →  9 жовтня 2015

Цикл методичних заходів для викладачів музичної літератури. Семінар-практикум Корчової О. А. за темою: «Європейський модернізм як цілісна художня система»

Цикл методичних заходів для викладачів музичної літератури. Семінар-практикум Корчової О. А. за темою:  «Європейський модернізм як цілісна художня система»

      9 жовтня 2015 року у приміщенні Київської дитячої школи мистецтв № 2 ім. М. Вериківського в рамках циклу методичних заходів для викладачів музичної літератури відбувся семінар-практикум кандидата мистецтвознавства, доцента Національної музичної академії України ім. П. І. Чайковського Олени Олександрівни Корчової за темою: «Європейський модернізм як цілісна художня система».

   Зазначений семінар відкрив цьогорічний курс з історії музики, який буде присвячено актуальним проблемам сприйняття та наукового висвітлення зарубіжної музики ХХ століття. Запрошення Корчової О. О. вести цей курс обумовлено успіхом її попереднього курсу, в шести частинах якого викладачів-музикознавців було ознайомлено з основними етапами культурно-музичного розвитку України. Проблематика нинішнього курсу – «Художні закономірності європейського музичного модернізму» – не входить до обов’язкової програми шкільного навчання, однак інтерес до неї, як з боку учнів, так і викладачів, очевидний. Тож, низка семінарів, розроблених Корчовою О. О., безумовно, сприятиме більш глибокому розумінню постійними учасниками семінарів тих складних процесів, які визначають розвиток сучасного мистецтва. Спираючись на отримані знання, вони долучатимуть своїх вихованців до музичного сьогодення, допомагатимуть їм орієнтуватися у розмаїтті художніх тенденцій часу.

      Головний акцент у семінарі, що відбувся 9 жовтня, було зроблено на обґрунтуванні поняття модернізму як базового для характеристики всієї художньої культури ХХ століття. Були розглянуті різні визначення модернізму, простежена історична доля цього феномену, окреслені його естетичні та стильові закономірності, а також запропонована періодизація музичного модернізму ХХ століття. Викладений матеріал було доповнено значною кількістю аудіо-ілюстрацій з творів представників модернізму – А. Шенберга, Е. Саті, Ч. Айвза, П. Хіндеміта та ін.

   Семінар-практикум Корчової О. О. викликав неабияку зацікавленість з боку київських викладачів музичної літератури, пробудивши в них бажання подальшого, вже самостійного, знайомства з творчістю композиторів-модерністів.

   Наступний семінар курсу відбудеться 6 листопада 2015 року та буде присвячений сучасним проблемам музичного імпресіонізму.

 

 

Файл документа: IMG_20151009_112224.jpg

Перейти до спискуВерсiя для друку