Цикл заходів «Володимир Юрчишин. Мистецтво книги» (до 80-річчя від дня народження )

    

      5 вересня 2015 року об 11.00 в Музеї книги та друкарства України (вул. Лаврська, 9, корпус 9) відбудеться презентація виставки, каталогу та конференція.

      На виставці представлені різнопланові твори художника, а також особисті нагороди, фото, книги в його оформленні.

      Експонуються відомі роботи Володимира Юрчишина: оригінальні ескізи, шрифти, ілюстрації, дошки та макети до шевченківських видань, «Літопису Руського», «Українських народних пісень в записах Осипа та Федора Бодянських», Я. Запаска, Я. Ісаєвича «Пам'ятки книжкового мистецтва» тощо.

      Можна побачити також і твори, що відкривають нам «невідомого» Юрчишина. Серед них – серія «Думи» (вміщує кольорові ілюстрації та їх начерки, тексти авторським шрифтом до українських народних дум, що їх автор мріяв видати друком), ескізи календарних аркушів, геометричні орнаменти, супрематичні композиції, станкові твори, зокрема автопортрет; ескізи, ілюстрації, шрифти та макети книг, що не були видані: «Густинський літопис. Синопсис», «Ольга Кобилянська Твори у 2-х томах», а також «Шевченківська енциклопедія», що через цензурні утиски була видана під назвою «Шевченківський словник», та ін.

      Володимир Юрчишин завжди працював з книгою комплексно, створюючи не окремі композиції до обкладинки чи титулу, а поєднані у гармонійне ціле книжкові макети. Елементи книги (футляр, суперобкладинка, оправа, титул, шмуцтитули, і т. д.), що грамотно спроектовані засобами книжкового оформлення (шрифт, орнамент, ілюстрація), завжди майстерно поєднувались у макетах В. Юрчишина у цільний мистецький об’єкт – книгу.

 

      Виставка працюватиме до 4 жовтня 2015 року.

      Додаткова інформація за телефоном: 280-22-10.

Перейти до спискуВерсiя для друку