Виставковий проект «Хрест і тризуб: символи тисячолітнього міста»

 

      В Музеї історії міста Києва триває виставка «Хрест і тризуб: символи тисячолітнього міста». Виставка присвячується пам’яті 1000-літнього упокоєння Великого князя Київського Володимира.

      Головна ідея проекту – показати тяглість державницької ідеї князя Володимира через тисячоліття, прагнення українського народу до незалежної держави, адже протягом століть пам'ять про державницьку політику князя Володимира, хрестителя Русі, знаходила свій відгук у діяльності митрополита Петра Могили, козацьких гетьманів, особливо у діяльності гетьмана Івана Мазепи.

      На виставці буде представлено понад 300 одиниць різноманітних матеріалів з фондів Музею історії міста Києва, Національного художнього музею України, Інституту археології НАН України, Музею Шереметьєвих, приватних зібрань художників Галини Севрук та Олексія Кохана, а також родини Прахових.

      Археологічні матеріали розповідатимуть про часи княжіння Володимира Великого (980-1015 рр.) з акцентом на князівських символах. Висвітлюватимуться особливості процесу державотворення з вирішальною роллю феномену дружинної культури. Демонструватимуться фрескові розписи з Західного палацу. Серед експонатів розділу матимуть місце й автентична зброя та спорядження дружинників часів Володимира, прикрашене геральдичними символами – кістяний релікварій з тризубом, кістень та наконечник піхов з двузубом.

      Особливої уваги заслуговують й акварельні портрети діячів княжої доби авторства відомого українського історика, археолога М. Брайчевського, який все своє життя присвятив вивченню історії Києва княжої доби.

      На відкритті виставки відбудеться урочисте вручення від Класичного ювелірного Дому «Лобортас» пам’ятного ювелірного хреста «1025-ліття Хрещення Русі» в дар Музею історії міста Києва. Свого часу аналогічні хрести було офіційно вручено главам і керівникам делегацій всіх помісних церков в Україні.

      Виставка працюватиме до 20 вересня 2015 року.

 

Акредитація преси за телефоном:

093-392-85-87 – Олена.

 

 

Перейти до спискуВерсiя для друку