Проведення виставкового проекту “ФІЛОСОФІЯ МІГРАЦІЇ”

Проведення виставкового проекту  “ФІЛОСОФІЯ МІГРАЦІЇ”

Щербенко Арт Центр

Музей культурної спадщини

Міжнародний благодійний фонд світових українців «Діаспора»

презентують спільний виставковий проект

 “ФІЛОСОФІЯ МІГРАЦІЇ”

9 липня - 9 жовтня

в просторі Музею культурної спадщини

 

      Спільний проект куратора Марини Щербенко та Музею культурної спадщини  спрямований на взаємодію сучасних українських митців з постійною експозицією музею, його концепцією та простором.  Молоді, однак вже добре знані в Україні та за її межами митці встановлюють діалог із персоналіями та експонатами музею, намагаючись  осмислити феномен міграції з точки  зору сучасної людини та сучасного митця.

      Міграція – це зміни, що можуть привести до руйнації особистості, чи це нові можливості та виклики, які спонукають людину піднятися на новий щабель розвитку? Що переживає людина, змінюючи місце проживання? Як вона змінюється?  Сьогоднішні драматичні події в Україні – війна, часткова окупація території країни та системна криза, а також загальні процеси світової глобалізації  особливо актуалізують ці питання. Тож основна мета проекту –  привернути увагу до теми  міграції, причини та наслідки якої стануть предметом дослідження молодих українських митців.

      Учасники проекту: Мирослав Вайда, Марія Куліковська (за участі Жаклін Шабо), Роман Михайлов, Анна Надуда, Сергій Петлюк, Руслан Тремба, які представлять свої живописні роботи, а також об’єкти, відео- та фотоінсталяції.

      «Цей проект є не лише потужною мистецькою подією, але й підіймає болючу для багатьох поколінь українців проблему – можливості чи неможливості особистісної реалізації на Батьківщині.

      Учасники проекту розмірковують на цю тему в контексті сьогодення, однак апелюють і до досвіду попередніх поколінь, зокрема, видатних діячів культури, які представлені в Музеї культурної спадщини. Як відомо, музей присвячено митцям української діаспори, нашим талановитим співвітчизникам, яких виштовхнули з України революційні події 1917 року, Друга світова війна та політичні репресії радянської доби.  Всі вони на довгі роки фактично втратили зв’язок із рідною землею, опинившись поза межами вітчизни та національного культурного простору, по інший бік залізної завіси. Їхня доля склалась по-різному, однак так чи інакше більшість з них і в творчості, і в побуті до останнього дня зберігали свою національну ідентичність, відчували себе  приналежними  до культури рідної землі»  - говорить керівник Музею культурної спадщини Оксана Підсуха.

 

      Куратор проекту Марина Щербенко зазначає: «В рамках даного проекту мені було важливо працювати в просторі музею в контексті його історії та постійної експозиції. Досліджуючи ставлення молодого покоління до проблеми міграції, а також до соціально-політичних умов в Україні, які часто підштовхують людей залишити країну, в цьому проекті я проводжу паралель з історичною пам'яттю про часи еміграції, коли людина вимушено залишала свою країну назавжди. Безперечно, важливою є тема усвідомлення і власної національної ідентичності, тим паче в умовах життя і творчості в іншій країні».

                            

_________________

      Щербенко Арт Центр заснований галеристкою і кураторкою Мариною Щербенко. Завдання центру – створення можливостей для діалогу між представниками світу мистецтва і широкою аудиторією. Центр займається виставковою діяльністю, а також є майданчиком для проведення лекцій, круглих столів, майстер-класів з провідними майстрами сучасного мистецтва України та інших країн світу.

      Контакти:

      вул. Михайлівська, 22B, Київ  shcherbenkoartcentre.com

      096 801 20 41

      facebook.com/SerbenkoArtCentr

 

      Музей культурної спадщини є філією Музею історії Києва. Музей висвітлює історію та знайомить із творчою спадщиною української діаспори. У семи експозиційних залах демонструються рідкісні фотографії, документи, твори й особисті речі українських митців, що жили й працювали в США, Канаді, Франції та інших країнах світу. Серед персоналій – О. Булавицький, Л. Морозова, родина Кричевських, П. Капшученко, О. Гай-Головко, Г.Черінь, О. Кошиць та ін. В музеї є дві меморіальні зали, присвячені Володимирові Горовицю й Сержові Лифарю.

      Контакти:

      Київ, вул. Московська, 40-Б

      www.kyivhistorymuseum.org

      www.facebook.com/pages/Музей-культурної-спадщини

 

      Міжнародний благодійний фонд світових українців «Діаспора» був створений у 2014 році з метою об’єднання світових українців навколо важливих суспільних і культурно-мистецьких проектів, спрямованих на збереження, зміцнення та розвиток української державності. Основним завданням фонду є підтримка та розвиток Музею культурної спадщини (підтримка спільних культурно-мистецьких, просвітницьких, наукових, видавничих та інших проектів музею з різноманітними осередками українців у світі). Діяльність фонду спрямована на повернення в Україну здобутків культури та історичних пам’яток світових українців; налагодження та зміцнення зв’язків між українцями світу; сприяння та реалізацію програм щодо розвитку культури; допомогу талановитим і творчим дітям.

      Контакти:

      Київ, площа Спортивна, 3-В

      ukrdiaspora.com.ua/ua/

      https://www.facebook.com/ukrdiaspora

 

Перейти до спискуВерсiя для друку