Головна  →  Крилаті мрії МетодЦентр  →  15 червня 2015

Підсумки благодійного мистецького проекту «Крилаті мрії» (грудень 2014 – травень 2015)

Підсумки благодійного мистецького проекту «Крилаті мрії» (грудень 2014 – травень 2015)

      Ось і закінчився навчальний рік, а разом з ним прийшов час підводити підсумки реалізації благодійного мистецького проекту «Крилаті мрії», ініційованого Департаментом культури спільно з Київським міським методичним центром закладів культури та навчальних закладів. Мета проекту полягала у соціальній адаптації дітей-сиріт, дітей з дитячих будинків та дітей з особливими потребами через їх творче спілкування з ровесниками та залучення до високого мистецтва.

   Урочисте відкриття «Крилатих мрій» відбулося 18 грудня 2014 року у приміщенні ДШМ № 6 ім. Г. Жуковського Дніпровського району. Учасників проекту привітали перший заступник директора Департаменту культури Анжияк С. М., директор Київського міського центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Танцюра В. А., директор Київського міського методичного центру закладів культури та навчальних закладів Чуніхіна І. В., начальник управління культури, туризму та охорони культурної спадщини Дніпровського району Шуригайло О. І. Вони висловили надію на успішне втілення замисленого проекту і впевненість у творчих здібностях його маленьких учасників. Центральну ж частину святкового заходу склав концерт-вистава «Від Миколи до Різдва», сюжет якого розгортався у органічному сплетенні театралізованих діалогів, музичних та хореографічних виступів учнів ДШМ № 6 ім. Г. Жуковського.

   Протягом наступних п’яти місяців у рамках благодійного мистецького проекту «Крилаті мрії»  у різних районах Києва було проведено близько двадцяти заходів, досить різноманітних за форматом: концерти, лекції, вистави, майстер-класи. Більшість із них підготували учні шкіл естетичного виховання, однак у передостанньому заході навчального року (14 травня) взяли участь викладачі Київської дитячої музичної школи № 35. Цей концерт став гарним прикладом для дітей, які впізнали в артистах своїх вчителів – тих, хто долучає їх до високого світу мистецтва.

   В деяких концертах разом з учнями початкових спеціалізованих мистецьких навчальних закладів виступали діти з функціональними обмеженнями. Так, на першому концерті у Дніпровському районі маленькі вихованці центру соціально-психологічної реабілітації дітей та молоді Вікторія Хукаленко та Іван Островський виконали танець, на концерті в Оболонському районі В’ячеслав Городній проспівав українську народну пісню «Ганзя»,  а  5 березня в дитячій школі мистецтв № 5 відбувся спільний концерт учнів цієї школи та вихованців Центру соціально-психологічної реабілітації дітей та молоді з функціональними обмеженнями Оболонського району. Серед представлених гостями номерів особливу увагу привернув виступ оркестру шумових інструментів «Весняний вітерець», до складу якого входять діти з вадами опорно-рухового апарату.

   Ще однією формою участі соціальних служб у проекті «Крилаті мрії» стала виставка живописних робіт, створених учнями художньої студії «Дін-фо» (керівник – А. Г. Тетарвачук), яка є структурним підрозділом Центру соціально-психологічної реабілітації дітей та молоді з функціональними обмеженнями Оболонського району та має багатий досвід навчання дітей з функціональними обмеженнями. У фойє дитячої школи мистецтв № 5 перед концертом учнів школи було виставлено десять картин, написаних вихованцями Центру за допомогою гуаші та масляних фарб.

      Велику зацікавленість у дітей-сиріт, дітей з дитячих будинків та дітей з особливими потребами викликали театральні вистави. Протягом навчального року їх було показано чотири: крім концерту-вистави «Від Миколи до Різдва» (ДШМ № 6 ім. Г. Жуковського), про яку мова вже йшла, це також  «Жадібний гном» (Київська дитяча школа мистецтв № 8), «Тук-тук! Хто там?» (дитяча музична школа № 4 ім. Д. Шостаковича) та «Снігова королева» (Київська дитяча школа мистецтв № 8). Гра учнів приваблювала акторською свободою, розкутістю та щирим бажанням подарувати радість та усмішку своїм одноліткам.

   Нарешті, особливий формат заходів, що відбувалися в рамках проекту протягом року, – це майстер-класи. Такий формат був пов'язаний із обмеженням кількості учасників, однак він дуже подобався запрошеним дітям, які мали можливість попрацювати руками, виготовляючи венеціанські маски, листівки до Великодня, витинанки, розфарбовуючи керамічні фігурки звіряток тощо.

   Таким чином, аналіз заходів, які було проведено за минуле півріччя в рамках  проекту «Крилаті мрії», свідчить про те, що кількість дітей з особливими потребами, які долучаються до участі в проекті, поступово зростає, що дітям подобаються заходи, запропоновані їх увазі Київським міським методичним центром закладів культури та навчальних закладів, що наближення до високого мистецтва сприяє формуванню у адресатів проекту бажання не тільки і надалі відвідувати аналогічні заходи, але й самим вчитися музиці та декоративно-прикладному мистецтву. Тож, актуальною є потреба у продовженні  благодійного мистецького проекту «Крилаті мрії», у збільшенні кількості заходів та розширенні їх спектру. Тому чекаємо на початок нового навчального року та відновлення «Крилатих мрій»!

 

 

 

Файл документа: P1010468.JPG

Перейти до спискуВерсiя для друку