Головна  →  Творчі заходи  →  30 квітня 2015

Київські міські фестивалі народного інструментального мистецтва (звіт)

Київські міські фестивалі народного інструментального мистецтва (звіт)

 

     Протягом останньої декади квітня в Києві відбулася серія міських фестивалів народного інструментального мистецтва. Про V міський фестиваль балалаєчного мистецтва «Три струни дзвінкоголосі» мова на сайті вже йшла, тому повідомимо про два інші фестивалі – «Бандури струни золоті» та «Свято домрового мистецтва».

   24 квітня у Київській дитячій школі мистецтв № 5 ім. Л. М Ревуцького свою майстерність продемонстрували бандуристи. Серед них були учні шкіл початкових спеціалізованих мистецьких навчальних закладів, студенти вишів – Київського інституту музики ім. Р. М. Глієра та Національної музичної академії України ім. П. І. Чайковського, викладачі. Програма фестивалю включала суто інструментальні номери та вокально-інструментальні, сольні та ансамблеві виступи. Традиційно переважали твори національного забарвлення: українські народні пісні та танці, п’єси вітчизняних композиторів. Разом з тим, в концерті звучала музика, яку ми звикли чути у виконанні фортепіано чи симфонічного оркестру. В цьому плані особливе враження справила арія Лауретти «O mio babbino caro» з опери «Джанні Скіккі» Дж. Пуччіні у виконанні викладача КДШМ № 5 ім. Л. М. Ревуцького Юлії Скоробагатько: чудовий голос, італійська кантилена та тембр бандури – таке поєднання надало відомій оперній арії нових виразових відтінків.

   У міському фестивалі поряд з киянами взяли участь також гості з Чернігова. Зведена капела бандуристів «Надія» Чернігівських музичних шкіл № 1 ім. С. Вільконського та № 2 ім. Є. Богословського і ансамбль бандуристів «Горлиця» Чернігівської музичної школи № 1, які дуже вдало виступили на Всеукраїнському мистецькому конкурсі «На крилах весни», прикрасили своєю блискучою грою та співом і програму фестивалю «Бандури струни золоті».

   30 квітня у Київській дитячій музичній школі № 3 ім. В. Косенка відбувся заключний фестиваль серії – «Свято домрового мистецтва». Він вразив присутніх феєричною віртуозністю виконавців та стильовим розмаїттям концертної програми. Тут були представлені всі напрями сучасного домрового репертуару: народний, академічний, естрадний. У строкатому калейдоскопі змінювалися «Менует» Л. Бетховена і «Твіст» Є. Дербенка, «Сициліана» Й. С. Баха та варіації на тему української народної пісні Ю. Бабенка, «Іспанське болеро» і «Циганочка». Учні та викладачі київських дитячих музичних шкіл та дитячих шкіл мистецтв, студенти КІМ ім. Р. М. Глієра та НМАУ ім. П. І. Чайковського, гості з м. Боярка Київської області – всі вони продемонстрували дуже високий рівень майстерності, що свідчить не тільки про успіхи домрової школи в Україні, але й про перспективи її подальшого розвитку, адже рушійною силою майбутнього підйому стануть саме сьогоднішні діти.

 

Файл документа: 11182358_1440288196267182_7115886393481396335_n.jpg

Перейти до спискуВерсiя для друку