«Музична вітальня В. В. Пухальського». Лекція Ю. Г. Кащенка за темою: «Добре темперований клавір Й. С. Баха: досвід герменевтичного та виконавського аналізу»

«Музична вітальня В. В. Пухальського».  Лекція Ю. Г. Кащенка за темою: «Добре темперований клавір Й. С. Баха: досвід герменевтичного та виконавського аналізу»

      16 квітня 2015 року на базі КДМШ № 33 в рамках роботи «Музичної вітальні В. В. Пухальського» відбулася лекція старшого викладача кафедри спеціального фортепіано Національної музичної академії України ім. П. І. Чайковського Юрія Григоровича Кащенка. Це була остання з серії лекцій Юрія Григоровича, присвячених історії та теорії піанізму, поданих крізь призму досвіду світових виконавських шкіл. На попередніх лекціях розглядалися питання, пов’язані з творчістю Ф. Ліста, Ф. Шопена, К. Дебюссі, М. Равеля, С. Рахманінова, О. Скрябіна. Цього разу в центрі уваги знаходився унікальний твір великого німецького композитора Й. С. Баха – «Добре темперований клавір».

   Кащенко Ю. Г. проаналізував прелюдію і фугу соль діез мінор з першого тому ДТК, застосовуючи метод герменевтичного аналізу. В полі зору лектора знаходилися, насамперед, питання художнього змісту. Музичний образ твору тлумачився в опорі на естетичні погляди барокової епохи, на поширену в XVII–XVIII століттях систему риторичних фігур, на притаманне самому композиторові трактування елементів звукової символіки. Досвід виконавського аналізу виявився доречним при порівнянні двох інтерпретаційних версій твору – С. Фейнберга та В. Ландовської.

   Публіка була вражена майстерністю лектора, який поєднував в одній особі натхненного оратора, досвідченого педагога та блискучого піаніста, адже Кащенко Ю. Г. ілюстрував теоретичні положення та методичні поради власним виконанням.

     І остання лекція Юрія Григоровича, і весь прочитаний ним курс «Історія та теорії піанізму крізь призму досвіду світових виконавських шкіл» були, безумовно, дуже корисними та пізнавальними для викладачів фортепіанних відділень початкових спеціалізованих мистецьких навчальних закладів (шкіл естетичного виховання). Сподіваємося на подальшу творчу співпрацю!

Файл документа: DSC00147.JPG

Перейти до спискуВерсiя для друку