Головна  →  Творчі заходи  →  5 квітня 2015

Концерт № 6 абонементу №5 «З історії музичної культури України»

      5 квітня 2015 року о 15.00 у Колонному залі ім. М. В. Лисенка Національної філармонії України відбувся заключний концерт Абонементу №5 «З історії музичної культури України. Народно-пісенна творчість – джерело формування, традицій професійного музичного мистецтва України».

     Як і попередні, ця зустріч була присвячена українському музичному фольклору, а саме: народним музичним інструментам та історичним пісням. На основі репертуару Лауреата міжнародних конкурсів ансамблю народних інструментів «Рідні наспіви» (керівник – заслужений артист України Юрій Карнаух), музикознавець С. Корецька представила музичні інструменти, найбільш характерні для народної творчості: зозулька, сопілка, чотириструнна домра, цимбали, бандура.

      В концерті виконувалися твори українських композиторів за мотивами народно-пісенних інтонацій, написані в різних стилях: аутентичному (В. Попадюк «Фантазія на дві народних теми»); академічному (В. Власов «П’єса на тему пісні “Ой за гаєм, гаєм”»); неофольклорному (В. Рунчак «Гуцульська мозаїка») та ін. Інтерпретації ансамблю «Рідні наспіви» вирізнялись віртуозністю, довершеною ансамблевою грою і тембровим багатством.

     Також у концерті-бесіді мова йшла про цікавий і маловивчений пласт історичних пісень – пісні січових стрільців. Ці пісні пройшли шлях від початку ХХ століття, крізь вир Першої і Другої світових війн, до подій на Майдані 2014 року. Пісні січових стрільців і сьогодні звучать в унісон із сучасністю: патріотичні («Гей, ви стрільці січовії», «Червона калина», «Гей, там на горі Січ іде»); скорботно-трагічні («Повіяв вітер степовий», «Пливе кача»), молодецько-жартівливі («Човен хитається», «Мав я раз дівчиноньку чепурненьку»). Виразно і артистично виконували пісні заслужені артисти України Каріна Кондрашевська та Сергій Бортник у супроводі ансамблю «Рідні наспіви».

     Концерт пройшов на високому емоційному підйомі і став гідним завершенням Абонементу №5, а дорослі та юні слухачі ще раз переконалися, що народно-пісенна традиція завжди йде поруч із епохою, із подіями життя. Воістину, все вічне завжди буде сучасним.     

Перейти до спискуВерсiя для друку