Головна  →  Творчі заходи  →  29 березня 2015

Концерт № 5 абонементу № 9 «Національний академічний духовой оркестр України»

 

   29 березня 2015 року о 15.00 у колонному залі Національної філармонії України зібрав своїх шанувальників Національний академічний духовой оркестр України. Концерт відбувся в рамках абонементу № 9, що є спільним концертно-просвітницьким проектом Національної філармонії України та Київського міського методичного центру закладів культури та навчальних закладів. Диригент – Олексій Баженов.

    Концерт був присвячений 245-річчю від дня народження Людвіга ван Бетховена (1770-1827). У програмі виконувалися твори різних періодів життя композитора: від юнацьких років до творчого розквіту.

   Симфонічні увертюри («Егмонт» і «Коріолан») окреслили такі риси бетховенської музики, як героїка, драматизм, динаміка боротьби і радість перемоги.

   Ансамблі для духових інструментів (Секстет мі-бемоль мажор, Дует фа-мажор), які не часто можна почути у філармонічних програмах, немов в мініатюрі втілили настрої та інтонації майбутніх симфоній Бетховена. В Квінтеті мі-бемоль мажор для духових композитор додає ще й партію фортепіано, адже він був блискучим піаністом-віртуозом своєї епохи.

   «Йоркширський марш» та «Битва при Вітторії» стали даниною Бетховена подіям, пов’язаним із завершенням війни з наполеонівською армією.

   І, нарешті, увінчала усю програму мелодія всесвітньо відомої «Оди до радості» із Фіналу симфонії № 9 – останньої симфонії композитора. В оркестровій транскрипції Герберта фон Караяна ця тема нині є гімном Євросоюзу.

   Отже, музика Бетховена крокує далі й далі разом з сучасністю, «викрешує вогонь із людських сердець» заради миру, справедливості, духовності. 

 

Перейти до спискуВерсiя для друку