Головна  →  Творчі заходи  →  18 січня 2015

Концерт № 3 абонементу № 5 «З історії музичної культури України»

Концерт № 3 абонементу № 5 «З історії музичної культури України»

       18 січня 2015 року в Колонному залі ім. М. В. Лисенка відбувся третій концерт абонементу № 5 – «З історії музичної культури України». Це єдиний у Національній філармонії України абонемент для дітей та юнацтва, який повністю присвячений українській музиці. Автор проекту – заслужений діяч мистецтв України Світлана Корецька – сформувала програми концертів таким чином, щоб протягом декількох сезонів провести юних слухачів шляхом від доступних і зрозумілих народно-пісенних мелодій до складних образів сучасної академічної музики України.

      Третя зустріч Абонементу №5 була присвячена декільком фольклорним жанрам, в тій чи іншій формі пов’язаним з найважливішим святом людства – Різдвом Христовим. Саме різдвяна символіка визначала оформлення сцени: зображення печери, діви Марії та Йосипа, маленького Ісуса в яслах, Віфлеємської зірки, промінь якої вказує на святе місце народження Спасителя світу.

      Перший блок концертної програми включав колискові та дитячі ігрові пісні. Вони відтворювали світлу затишну ауру материнської любові, що споконвічно оточує будь-яку дитину. Тріо солісток «Козачка» в яскравій театралізованій формі представило популярні зразки української пісенності. Ліричні, задушевні колискові пісні вони адресували лялькам, яких тримали в руках, наче живих немовлят. Жартівливі пісні, лічилки, дражнилки, мирилки, скоромовки та інші дитячі музичні твори у виконанні «Козачек» викликали бажання приєднатися до веселих розваг, що наповнюють вільний час дитини.

      Другий блок концертної програми складав вертеп – театральне дійство, яке відтворює та прославляє величну подію народження Сина Божого на землі. Сьогодні в Україні фактично зберігся лише «живий» вертеп, тобто вистава, в якій беруть участь «живі» актори. Але в давнину вертеп уявляв собою ляльковий театр, і саме таким він представ у концерті п’ятого абонементу Національної філармонії України. Ляльки, одягнуті на руку артистів, розмовляли та співали їхніми голосами, і лише Ірод ховався за ширмою, наче соромився своїх вчинків. Сприймання цієї нетривалої вистави супроводжувалося хвилюючим почуттям – усвідомленням, що знаходишся у витоків національного театрального мистецтва.

      Кульмінацією концертної програми стали колядки та щедрівки, звучання яких здавалося дуже своєчасним у переддень Водохреща. Блискуче виконання їх професійними вокалістами знаходило відгук у глядацькій залі, викликаючи у відповідь не тільки гарячі оплески, але й спроби власним голосом відтворити добре знайомі наспіви.

      Усе це яскраве колоритне музичне дійство виконали провідні фольклорні колективи та солісти філармонії: лауреати національних та міжнародних конкурсів тріо солісток «Козачка», ансамбль «Веселі Музики», майстер художнього слова заслужений артист України Микола Бабич. Хочеться побажати артистам подальших творчих успіхів, а публіці – якомога більше зустрічей з ними!

Перейти до спискуВерсiя для друку