Звіт про лекцію-концерт музичного лекторію «Класики – нащадкам». «Творчий портрет Чайковського»: До 175-річчя від дня народження композитора

Звіт про лекцію-концерт музичного лекторію «Класики – нащадкам». «Творчий портрет Чайковського»: До 175-річчя від дня народження композитора

 

   18 грудня 2014 року в Червоній залі Київського інституту музики ім. Р. М. Глієра відбулася чергова лекція-концерт музичного лекторію «Класики – нащадкам». Цього разу вона була присвячена постаті Петра Ілліча Чайковського, 175 років від дня народження якого культурна громадськість відзначатиме наступного 2015 року. Лекцію-концерт підготували та провели студенти Київського інституту музики ім. Р. М. Глієра. Їх керівником виступила автор проекту – викладач-методист Жанна Андріївна Литвиненко.

      У концерті прозвучали твори різних жанрів, що окреслили широку панораму творчості Чайковського: музика для дітей, романси, фортепіанні та скрипкові п’єси, уривки з опер та струнного квартету. Цікаво було спостерігати, як хрестоматійна класика, до якої зверталося чимало визначних артистів, набувала нових відтінків у виконанні молодих музикантів.

    Вагому частину концертної програми склали фортепіанні твори Чайковського. Популярну «Думку» в концерті майстерно виконала Світлана Ясинська (клас Ірини Гаврилюк), п’єси з фортепіанного циклу «Времена года» прозвучали у виконанні Еріка Тулінова (клас заслуженого діяча культури України Ганни Смєхової) та Лариси Бриних (клас заслуженого діяча мистецтв України, доцента Мальвіни Зарудянської). Студенти вдало відтворили контрастний образний зміст п’єс: «Охота» та «Масленица» вражали віртуозним блиском, «Осенняя песня» та «У камелька» зворушували щиросердністю.

   Приємно вражена була аудиторія тонким та емоційним виконанням Миколою Бабичем (клас заслуженого діяча мистецтв України, доцента Лідії Ковтюх) пісні «Колыбельная в бурю» з дитячого вокального циклу Чайковського у фортепіанній транскрипції Сергія Рахманінова, яка дуже рідко виконується в концертах.

   Представницькою за кількістю виявилася вокальна складова концертної програми. Романси Чайковського – різноманітні за тематикою та характером, що немов у краплинах відобразили стиль великих музичних полотен геніального композитора, – привабливо та переконливо були виконані студентами вокального відділу: Анастасією Ранчинською та Арсеном Ісамідіновим (клас Катерини Мамчур), Романом Перевертуном та Микитою Івасечком (клас заслуженого артиста України Віталія Жмуденка). Ангеліна Ігнатенко (клас викладача-методиста Катерини Мамчур) натхненно й артистично проспівала аріозо Іоланти з однойменної опери композитора.

   Деякі інструментальні твори Чайковського прозвучали в концерті не в оригінальному тембровому вигляді, а в перекладенні для іншого інструментального складу. Так, п’єса «Подснежник» з фортепіанного циклу «Времена года» була виконана студентом народного відділу Єгором Громикою (клас заслуженого працівника культури Юрія Чуприни) в аранжуванні для баяна, а мініатюра з «Детского альбома» – у виконанні струнного квартету (клас Валентини Бондаренко).

   Царину струнно-смичкового мистецтва в концерті представила студентка Марія Салтанова (клас заслуженого діяча мистецтв України, професора Вадима Козіна), що натхненно та досконало виконала п’єсу «Мелодия». Яскравою кульмінацією концерту став виступ студентів квартетного класу Валентини Бондаренко. Дві частини квартету №1 «глієрівці» подали чітко, злагоджено, з величезним емоційним піднесенням.

   Особливо слід відзначити студентів теоретичного відділу (керівник лекторської практики – викладач-методист Жанна Литвиненко): лектора Тетяну Хорошун, яка підготувала цікаве, змістовне повідомлення про життєвий і творчий шлях митця, та ведучу Софію Крещук, яка артистично розповідала про кожний твір концертної програми.

   Концерт видався цікавим за змістом, вдалим за побудовою та майстерним за рівнем виконання. Приємно відзначити, що серед слухачів цього концерту були не тільки студенти та викладачі інституту музики, а й постійні відвідувачі концертних заходів лекторію «Класики-нащадкам» у Будинку вчителя.

 

Файл документа: CCF11122014_00000.JPG

Перейти до спискуВерсiя для друку