Музична вітальня В. В. Пухальського. «У камелька».

Музична вітальня В. В. Пухальського. «У камелька».

      18 грудня на базі Київської дитячої музичної школи № 33 в рамках мистецько-просвітницького проекту «Музична вітальня В. В. Пухальського» відбулася традиційна музична зустріч «У камелька».

      Цього разу зустріч було пов’язано з постаттю генія музичного мистецтва ХХ століття – композитора, піаніста, диригента Сергія Васильовича Рахманінова. Темою для спілкування організатори акції – колектив школи на чолі з директором Любов’ю Данченко і заступником директора з навчальної роботи Тетяною Клочко – обрали Третій фортепіанний концерт митця. Цей твір є невід’ємною частиною світової виконавсько-піаністичної практики і, одночасно, одним з тих шедеврів музичного мистецтва, що на одвічні питання буття: «Звідки ми? Хто ми? Куди ми йдемо?» дає оптимістичну відповідь – «Від темряви, болю і страждань – до світла й радості».

   Участь у заході взяли викладачі та завідувачі фортепіанних відділів початкових спеціалізованих мистецьких навчальних закладів м. Києва, члени журі Конкурсу юних піаністів імені Володимира Пухальського, провідні київські педагоги Рита Донська, Ніна Найдич, Маргарита Пахомова, завідувач кафедри загального фортепіано КІМ ім. Р. М. Глієра Костянтин Давидовський, лауреат численних міжнародних конкурсів, зокрема Міжнародного конкурсу піаністів імені Артура Рубінштейна, Антоній Баришевський, методисти Київського методичного центру закладів культури і навчальних закладів. Ведучою заходу була Валентина Кулик, кандидат мистецтвознавства, завідувач теоретичного відділу КДМШ № 33.

     Зустріч пройшла у форматі творчого вечора, де всі присутні мали нагоду висловити свою думку з приводу як самого твору, так і його виконавських інтерпретацій. Присутні переглянули й обговорити відеофрагменти з виконавськими версіями Третього фортепіанного концерту, що належать видатним музикантам минулого і сучасності: Володимиру Горовицю, Григорію Соколову, Миколі Луганському, Денису Мацуєву, Ланг Лангу і Антонію Баришевському. Фрагменти твору звучали також у авторському виконанні (до речі, цього року виповнилося 75 років запису Концерту самим композитором).

    Цікавою та змістовною виявилася дискусія щодо виконавських трактувань головної теми першої частини Концерту. Присутні дійшли висновку, що у тлумаченні цієї теми, як і концепції твору в цілому, визначальними є ментальність, світогляд і слухові уявлення виконавця.

   Приємним сюрпризом для всіх присутніх став відеоперегляд концерту-закриття Першого міжнародного конкурсу піаністів імені Петра Чайковського, де Третій фортепіанний концерт С. Рахманінова виконував переможець Конкурсу піаніст Вен Клайберн (диригент – Кирило Кондрашин).

   Відвідувачі «Музичної вітальні» зазначили непересічний характер музичної зустрічі «У камелька» та висловили сподівання щодо продовження подібних акцій.

Файл документа: DSC09882.JPG

Перейти до спискуВерсiя для друку