КМДА Київська міська державна адміністрація


6 серпня 2021

Виставка творів Бориса Данилова «White Gold Бориса Данилова. Porcellana»

13 серпня у Національному музеї українського народного декоративного мистецтва розпочинає роботу виставка творів Бориса Данилова «WhiteGold Бориса Данилова.Porcellana», яка презентує розписи унікальних авторських форм та італійської порцеляни «Ginori 1735».

Борис Данилов півстоліття працює з порцеляною. Сьогодні митець єодним із кращих майстрів сучасного авторського фарфору в Україні. Експериментує з формою та кольором, декорує твори підполив’яним розписом, який, за словами митця, виглядає так, ніби вкритий шаром скла.

 

Представлені роботи автора створені спеціально для цього виставкового проєкту. Тому столична публіка та гості міста познайомляться з ними вперше.

 

Це авторські вироби з фарфору із циклів «Сфера», «Кокон», декоративні тарелі. Мотиви сакральної геометрії, стародавні символи – улюблені мотиви художника. Зокрема, об’ємна композиція «Сфера» містить близько 1000 символів, які нагадують знаки з алхімічних трактатів. «Цей образ мусить нагадувати світу звідки виникла порцеляна. Адже порцеляна – це спроба людини створити камінь природи власноруч, – зазначає Борис Данилов.

 

На особливу увагу заслуговують розписи чотирьох сервізів, виготовлені з італійської порцеляни «Ginori 1735» високої якості. Кожна річ унікальна, адже розписана автором в одному екземплярі без попередніх ескізів. Та найцікавіше те, що малюнки на предметах сервізу не повторюються, хоча об’єднані одним творчим задумом.

 

Проєкт створено за підтримки мецената пана Олега Дзюбяка.

 

Виставка триватиме в музеї до 15 вересня 2021 року.

 

Куратор виставки: Тамара Лі, мистецтвознавиця, членкиня міжнародної асоціації арт-критиків AICA, UNESCO.  

 

 

 

Для довідки:

 

Борис Данилов народився 14. серпня 1950 року у місті Львів.

У 1972 році закінчив Львівську Національну Академію Мистецтв.

Член Національної спілки художників України.

 

У 1996 році здійснив авторський проєкт з розпису фарфору на Імператорському фарфоровому заводі (м. Санкт-Петербург)

 

У 1997 році художник був запрошений провести майстер-клас з розпису порцеляни в Австрію на Королівську мануфактуру-музей «Аугартен», який своєю діяльністю строго слідує історичної традиції: від європейського класицизму ХVIII століття до модерну початку XX століття.

 

Працював з порцеляною на підприємствах:

Слов’янський керамічний комбінат (1974 – 1990 рр.).

Слов’янський завод високовольтних ізоляторів (1974 – 1990 рр.).

 

Монументальні роботи Бориса Данилова в Києві:

Київський академічний театр ляльок (кераміка),

Будинок митрополита Національного заповідника «Софія Київська» (три печі, виконані за автентичною технологією).

Кафе «Донецьк» (кераміка).

 

Авторські роботи художника знаходяться у Національному музеї українського народного мистецтва, Національному художньому музеї України, Музеї сучасного мистецтва в м. Хмельницький, а також у багатьох приватних колекціях України, Росії, Європи, Америки і Японії.

 

Мануфактура Richard Ginori, яка виготовляє високоякісну порцеляну, існує з 1735 року і настільки відома, що багато італійців називають "джінорі" всі вишукані тарілки та супниці незалежно від їх марки. Виробничий цикл підприємства залишився таким же, як і двісті років тому – від замішування м'якої порцелянової маси до завершального випалу. Головну роль в такому виробництві грає не стільки технічна оснащеність, скільки руки працівників. А працівники кажуть, що фарфор оживає тільки тоді, коли майстер неквапливо і з любов'ю вдихає в нього душу.

 

 

Особа, відповідальна за зв'язок із ЗМІ:

Фрасинюк Ольга Нилівна,

(044) 280-36-93



При використанні матеріалів посилання на КМДА обов'язкове.