КМДА Київська міська державна адміністрація


29 червня 2021

Звіт Київського міського методичного центру закладів культури та навчальних закладів за травень 2021 року

Київський міський методичний центр закладів культури та навчальних закладів у травні традиційно підбивав підсумки року, що минув та направляв діяльність на планування основних напрямків роботи на майбутнє, продовжуючи концертне та виставкове життя в онлайн.

У Ютубі відбулися прем’єри трьох концертів за участю учнів мистецьких шкіл як України, так і столиці, а саме:

 

- гала-концерт лауреатів Гран-прі Всеукраїнського конкурсу «На крилах весни»;


- міський відкритий концерт «Arco» (віолончель, контрабас, віола да гамба);


- міський відкритий концерт учнів на духових інструментах «Моя улюблена флейта».

Наприкінці весни відбувся міський конкурс-виставка «Косівський передзвін», в якому взяли участь 88 учнів художніх шкіл, художніх відділень шкіл мистецтв та закладів культури міста Києва. Перед учнями стояло завдання виконати авторську композицію у стилістиці косівської кераміки за темою обраного українського прислів'я.

Роботи юних творців оцінювало професійне журі у складі: Гончара Петра Івановича – заслуженого діяча мистецтв України, члена Національної спілки художників України, генерального директора Національного центру народної культури «Музей Івана Гончара»; Мельника Олександра Івановича – заслуженого художника України, члена Національної спілки художників України; Немири Катерини Сергіївни – члена Національної спілки художників України. Журі підкреслило важливість обраної теми та завдання для розвитку молоді, поширення знань про українську культуру.

Продовжилася методично-освітня діяльність Центру. Під час засідань методичних об’єднаннь викладачів фахових дисциплін відбулися майстер-клас та обговорення проведених онлайн-уроків. Слова подяки пролунали  Тимофію Старенкову – солісту Національного заслуженого академічного народного хору України ім. Г.Г. Верьовки, лауреату всеукраїнських та міжнародних конкурсів за змістовні, актуальні, практичні методичні поради, професіоналізм та високу виконавську майстерність яку він продемонстрував під час майстер-клас темою: «Підготовка бандуриста до концертного виступу».

Відбулося цікаве, професійне й ефективне обговорення відкритого уроку викладача «ДШМ#7» КХМ «КМАТ імені Сержа ЛИФАРЯ» Базілова Володимира Петровича за темою «Робота над укріпленням амбушюра тромбоніста в учня-початківця». У багатьох відгуках викладачів різних фахів було відмічено позитивний метод роботи Базілова. В. П., а саме: лаконічність завдань, спілкування з учнем простою, зрозумілою мовою, знаходження вправ на дихання та інтонацію, які корисні для учнів всіх фахів. Заслуговує також на увагу робота з тюнером.

Обговорення відкритого уроку № 4 за темою: «Хроматизм як засіб образного збагачення музичного твору» в рамках навчально-методичного проєкту «Предмет «Сольфеджіо» як чинник виховання креативної особистості» кандидата мистецтвознавства, викладача КДМШ № 33 ім. В. Пухальського, викладача-методиста Кулик В.В. традиційно викликало вир ентузіазму, викладачі ділилися схвальними враженнями від переглянутого заняття з учнями, які мислили музичними категоріями, а викладач спонукав  їх до співтворчості та пропонував до аналізу музичних тем з саундтреків до улюблених та добре відомих дітям фільмів.

Багато теплих слів та побажань прозвучало на адресу викладача ШДЕМ Олени Василівна Собко під час презентації її авторської збірки пісень для дітей «Волошкова усмішка», яка відбулася в рамках методично-освітнього проєкту «Грані роботи викладача-вокаліста».

Травневе засідання предметної секції викладачів балалайки присвятили підбиванню підсумків за 2020/2021 навчальний рік, проаналізували досягнення, яких небагато, але вони вагомі, обговорювали проблеми та спланували шляхи їх подолання. Зустріч офлайн сприяла щирому спілкуванню.

У режимі онлайн відбулися підсумкові засідання ще двох методичних об’єднань викладачів, а саме:

- театрально-видовищних дійств, де відбулося обговорення театралізованого дійства «Великодня веселка», за участю фольклорного театру української пісні «Колос» КДШМ № 3 (керівник – Петренко Г.Г.) та підсумовано роботу об’єднання за минулий навчальний рік;

- засідання методичного об’єднання хореографії, на яке запросили Нестерова О.М., директора Фахового коледжу КХМ «КМАТ імені Сержа Лифаря» та Савастру Н.І., заступника директора з наукової роботи КХМ «КМАТ імені Сержа Лифаря». Обговорювали досягнення та планували майбутнє.

В рамках апробації освітньої програми елементарного підрівня початкової мистецької освіти з образотворчого мистецтва для дітей з інвалідністю відбулося обговорення онлайн уроку викладача КДХШ № 1 Черненко Анастасії Валеріївни з учнями 2 класу за темою: «Ритми нічного міста» (предмет «Композиція»).

Удосконаленню інклюзивного навчання у мистецьких школах та закладах культури були присвячені шостий та сьомий цикли семінарів-тренінгів з питань інклюзивної освіти для педагогічних працівників мистецьких шкіл та закладів культури м. Києва. Їх мета – сприяти удосконаленню інклюзивного навчання у мистецьких школах, навчити викладачів краще орієнтуватись в потребах сучасних дітей, враховуючи впливи технічних досягнень і орієнтирів сучасної молоді.

Реалізувати завдання інклюзивної освіти та отримання консультативної фахової допомоги від фахівців відповідного напряму викладачам мистецьких шкіл допомагала лектор - Бояршинова Катерина Іванівна, президент Незалежної асоціації психологів, керівник Психологічної служби Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Семінари за темою: «Особливості дітей із розладом дефіциту уваги та гіперактивністю. Навички спілкування з дітьми, що мають РДУГ» прослухали майже 200 педагогічних працівників мистецьких шкіл які відмітили своєчасність та пізнавальність, змістовність матеріалу та фаховість спікера семінарів.

А наприкінці травня для викладачів мистецьких шкіл столиці стартував спеціальний курс підвищення професійної компетентності педагогічних працівників мистецьких шкіл за програмою «Мистецька освіта», за темою: «Онлайн навчання в мистецькій освіті: виклики та реальність», щоб викладачі мали час ретельно підготуватися до атестації, яка відбудеться вже восени.

Дякуємо всім викладачам за плідну професійну роботу та за те, що в таких складних умовах сьогодення рівень мистецької освіти тримається на висоті!



При використанні матеріалів посилання на КМДА обов'язкове.