КМДА Київська міська державна адміністрація


11 травня 2021

Департамент культури КМДА висловлює співчуття з приводу смерті директора-художнього керівника Циганського академічного музично-драматичного театру «Романс»

На 68-му році життя, 11 травня, пішов із життя  народний артист України, виконавець однієї з головних ролей у легендарному фільмі «Циганка Аза» Ігор Крикунов.

прощання

Церемонія прощання відбудеться в Циганському академічного музично-драматичного театру «Романс» 12 травня з 13:00 до 20:00.

Крикунов Ігор Миколайович – український режисер, актор театру і кіно, педагог, громадський діяч та народний артист України.

Закінчив Вище театральне училище ім. Б. Щукіна і театральну студію циганського театру «Ромен» (обидва – Москва, 1979).

Творчу діяльність розпочинав у московському циганському театрі «Ромен».  Актор театрів естради та Київського академічного драматичного театру на Подолі, учасник низки теле- і радіо проєктів.

Засновник і художній керівник першого та єдиного комунального в Україні Циганського академічного музично-драматичного театру «Романс».

Театр під керівництвом Ігоря Миколайовича був неодноразовим лауреатом низки всеукраїнських та міжнародних фестивалів, зокрема міжнародного циганського фестивалю «На рубежі віків» (Москва, 2000, золота медаль), міжнародного фестивалю «Театр 3-го тисячоліття» (Харків, 2001, диплом 1-го ступеня).

Ігор Крикунов – актор глибокого темпераменту, виразної пластики, загостреного почуття драматизму. Зіграв головну роль Василя у фільмі «Циганка Аза» (1987, реж. Г. Кохан).

У концертному репертуарі – циганські народні пісні і старовинні романси. Крикунов виступав як виконавець, композитор, автор текстів й аранжувальник пісень зробив значний внесок у розвиток культури свого народу.

Колектив театру об’єднує любов до культури та мистецтва свого народу, дбайливе відношення до його традицій та багатий професійний досвід їх вчителя –наставника, народного артиста України Ігоря Крикунова, для якого піклування про підростаюче покоління було метою тридцятилітньої праці та сенсом життя. Репертуар театру жанрово різноманітний, постійно оновлюється та осучаснюється. Ігор Крикунов прагнув до симбіозу культур та національностей у виставах. Головною темою вистав є загальнолюдські проблеми та переживання, такі як батьки та діти, любов до нації, культури, мистецтва та слова. Мета театру – відкрити культуру та світосприйняття ромів в своєму національному та українському побуті.

Серед режисерських постановок – «Циганська муза» за Л. Костенко (2001), «Легенда про Скрипку» І. Крикунова (2003).

Організатор і президент Нацонально-культурного об’єднання «Амала» та щорічного міжнародного фестивалю циганського мистецтва з однойменною назвою (обидва – Київ, 2000).

 Ролі: Хуан («Зоря і смерть Пабло Неруди» І. Драча), Старий циган («Циганська муза» за Л. Костенко), Хозе («Ми – цигани» І. Ром-Лебедєва, М. Сліченка), Голова («Маленькі трагедії» за О. Пушкіним), Сержант («Диктатура совісті» М. Шатрова), Герой («Але я прийду по ваші душі» за В. Висоцьким), Едіп («Цар Едіп» Софокла), Леонардо («Криваве весілля» Ґ. Ґарсіа Лорки), Пек, Філострат («Сон літньої ночі» В. Шекспіра).


Колектив Департаменту культури сумує з приводу втрати такої талановитої та мудрої ЛЮДИНИ і висловлює глибокі співчуття родині та близьким.

Вічна пам’ять.

 



При використанні матеріалів посилання на КМДА обов'язкове.