КМДА Київська міська державна адміністрація


18 жовтня 2020

Звіт Київського міського методичного центру закладів культури та навчальних закладів за жовтень 2020 року

Діяльність Київського міського методичного центру закладів культури та навчальних закладів у жовтні 2020 року була представлена важливими методичними заходами, які відбулися як офлайн так і онлайн на платформі ZOOM.

Перш за все, яскравою подією жовтня стало завершення ІІ Всеукраїнської учнівської конференції «Мистецтво без меж: шлях до науки» в рамках XXXI Міжнародного фестивалю «Київ Музик Фест-2020». Учасники конференції – школярі мистецьких шкіл з різних регіонів України – продемонстрували завзяте прагнення до музичної науки, вміння досліджувати та аналізувати теми, які обрали для виступу. Формат конференції вкотре засвідчив, що нова генерація талановитих музикантів формується та зростає небайдужою до долі майбутнього українського мистецтва. А діалоги з хедлайнерами заходу – композиторами Леонідом Грабовським, Ігорем Стецюком, Олександром Козаренком та Іваном Небесним й надалі спонукатимуть учасників конференції до подальших творчих пошуків та спрямуванню професійної долі у світ мистецтва...

На початку жовтня у відбулося засідання постійно діючої Погоджувальної ради з питань надання рекомендацій для використання у роботі мистецькими школами нової методичної літератури. Рада провела ретельне всебічне глибоке вивчення наданих на розгляд навчально-методичних матеріалів від 16 викладачів мистецьких шкіл. Зокрема на розгляд Погоджувальної ради було представлено колективну роботу викладачів фортепіанного відділу одної з столичних мистецьких шкіл, завдяки цьому започатковано нову серію збірок «Київські композитори – дітям». Серед цікавих збірок черговий випуск навчального посібника з сольфеджіо з робочим зошитом для учнів 4 класу мистецьких шкіл. Матеріал посібника складають українські народні пісні та авторські мелодії Лідії Павлюк на слова українських поетів. Підготовлено авторами та погоджено радою до використання в освітньому процесі мистецьких шкіл збірка «Українські народні пісні у супроводі фортепіано в обробці Олени Ільницької». Ці твори отримали високу схвальну оцінку народної артистки України Лесі Горової, яка відзначила, що створено органічний супровід до різножанрових творів, які можуть бути включені у репертуар юних музикантів та виконуватися учнями різного віку. Погоджувальною радою було розглянуто та рекомендовано для використання у роботі мистецькими школами навчальні посібники та збірки для різноманітних навчальних дисциплін з різних мистецьких напрямів.

Також у жовтні було проведено онлайн-презентацію нової нотної збірки викладача КДМШ № 14 ім. Д. Кабалевського Канке М.В. «Українські барви – 10 п'єс на теми українських пісень».

Другий осінній місяць був сповнений турботою про дітей з особливими освітніми потребами. Вже вчетверте пройшов Цикл онлайн семінарів-тренінгів (10 занять)  з питань інклюзивної освіти для педагогічних працівників мистецьких шкіл та керівників гуртків закладів культури м. Києва. Тема заходу була спрямована на розвиток творчих здібностей дитини з особливими освітніми потребами за допомогою різних видів мистецтв та вирішенню шляхів пов’язаних з цим проблем. До методичного центру надійшло чимало схвальних відгуків від слухачів на адресу лектора – Бояршинової Катерини Іванівни.

 

Відбувся цикл лекції Спеціального курсу підвищення професійної компетентності педагогічних працівників мистецьких шкіл за програмою «Мистецька освіта». Понад 100 слухачів курсу удосконалили навички системного використання цифрових і креативних технологій в освітньому процесі; уміння знаходити, інтерпретувати, оцінювати, управляти інформацією та обмінюватися нею.

98.3% слухачів зазначили, що цей курс був корисним для роботи педагогічних працівників мистецьких шкіл. Слухачі курсу відмітили зручну форму проведення курсів у форматі онлайн з трансляцією на Youtube. Одже усі відео була можливість ще раз переглянути щоб краще засвоїти отриману інформацію. Надзвичайно корисною та потрібною, відповідно до відгуків слухачів, була низка занять з підвищення комп’ютерної компетентності, сервісів відеоконференцій а також енергетичних ресурсів людини, професійного вигоряння, проблемі мозку та тіла людини тощо. маємо надію, що цей спектр питань допоможе слухачам в подальшому  зберегти продуктивність та спонукатиме до професійного зростання.

Жовтень був рясним на відкриті урки та майстер-класи, які провели викладачів мистецьких шкіл методичних об’єднань гри на фортепіано, духових, народних інструментах, музично-теоретичних дисциплін та театрально видовищних дійств. Загальною кількістю 10 заходів були присвячені проблемам виконавства на сучасному етапі в умовах реального та дистанційного навчання.

 

Для викладачів духових інструментів відбувся цикл семінарів-практикумів, присвячених проблемам сучасних стилістичних виконавських прийомів гри на кларнеті, саксофоні, гобої, флейті, що дав можливість викладачам розв’язати чимало питань професійної музично-педагогічної діяльнності.

 

Відкриті уроки гри на готово-виборному баяні в дитячій мистецькій школі були присвячені проблемам розвитку готово-виборного баяну у сучасній мистецькій школі. Слухачі заходу ознайомилися із різнобарв’ям жанрів, музичних творів для учнів від молодших до старших класів.

Другий відкритий урок гри на баяні став у допомозі викладачам з питань розкриття тонкощів виконання творів великої форми, зокрема роботі над технічними прийомами, агогікою та розкриттям художньо-образного змісту творів.

Темі ритму було присвячено два заходи методичних об’єднань музично-теоретичних дисциплін та бандури. Різноманітні форми роботи над такою темою викликали зацікавлення викладачів міста.

Перша зустріч у Музичній вітальні В.В. Пухальського відбулася з викладачем КССМШ ім. М.В. Лисенка, викладачем-методистом Найдич Н.М. яку відвідали завідувачі фортепіанних відділень мистецьких шкіл – це нові педагогічні поради та нові горизонти виконавської майстерності.

Відбулися також онлайн-перегляд вистав "Русалчині сльози"(за мотивами українських народних міфів про русалок, мавок та інших казкових істот), Г. Остер «Шкідливі поради» та М. Старицького «За двома зайцями» які підкорили глядачів сучасним трактуванням класичних творів.

У цих динамічних та веселих постановках було застосовано різноманітні технічні прийоми для втілення ідеї сучасного життя класичних персонажів.

Міський онлайн конкурс-виставка «Життя серед квітів» присвячений 120-річчю з дня народження видатної української художниці Катерини Білокур зібрав найкращі роботи учнів мистецьких шкіл Києва різних вікових категорій.

Нині роботи переможців конкурсу експонуються нарівні з роботами досвідчених митців у Національному музеї українського народного декоративного мистецтва.



При використанні матеріалів посилання на КМДА обов'язкове.