Запрошуємо відсвяткувати Всесвітній день краватки разом!

18 жовтня 2020 року з 11.00 до 16.00 на Андріївському узвозі (сквер біля музею-майстерні Івана Кавалерідзе) відбудеться святкування Всесвітнього дня краватки.

Посольство Республіки Хорватії в Україні у співпраці з Київською міською державною адміністрацією, Подільською районною в місті Києві державною адміністрацією та за сприяння Музею-майстерні Івана Кавалерідзе вперше організовує святкування Всесвітнього дня краватки у м. Києві.

Чому саме Посольство Хорватії? Тому що краватка вважається оригінальним хорватським виробом, який поширився в Європі у XVII ст. завдяки участі хорватських солдатів у Тридцятилітній війні (1618-1648 рр.). Хорватська традиційна уніформа з вишитими розмальованими шарфами на шиї привертала увагу. Шарфи були виготовлені з різних матеріалів: від грубого полотна, який носили звичайні солдати, до шовкової тканини та тонкої бавовни, які носили офіцери.

Цей «хорватський елегантний стиль», абсолютно невідомий у той час у Європі, був прийнятий при французькому дворі близько 1650 р. і став модним предметом гардеробу серед тогочасної буржуазії як символ культури та елегантності. Так у французькій мові з’явився новий вираз «a la Croate», який пізніше увійшов до інших європейських мов, та новий предмет одягу.

Термін «tie» (краватка) присутній в англійській мові та походить від «to tie a cravat» (зав’язувати краватку), і насправді є одним із способів зав’язування на шиї.

Приходьте на Андріївський узвіз, приносьте свої краватки, ставайте частиною модної європейської історії!

Перейти до спискуВерсiя для друку