Головна  →  КДФ МетодЦентр  →  6 березня 2020

Абонемент № 5 «З історії музичної культури України» Д.С.Бортнянський (1751 - 1825)

Абонемент № 5 «З історії музичної культури України» Д.С.Бортнянський (1751 - 1825)

У перший весняний день слухачі циклу концертів Абонементу № 5 «З історії музичної культури України» отримали прекрасну нагоду познайомитися із цікавими сторінками життєвого і творчого шляху видатного композитора, педагога та хорового диригента другої половини ХУ111 століття Дмитра Степановича Бортнянського (1751-1825).

Музика великого митця звучала у виконанні провідних артистів Національної філармонії України, які разом із лектором-музикознавцем, Заслуженим діячем мистецтв С.А Корецькою висвітлили найважливіші риси творчого портрету митця. Його музична освіта розпочалася у Глухівській співацькій школі і продовжилася у Санкт-Петербурзі, у Придворній хоровій капелі, керівником якої був на той час талановитий виходець з України Марко Полторацький. На початку він особисто займався з юним Д. Бортнянським мистецтвом співу і музичною грамотою. Згодом майбутній композитор опановував композицію і гру на клавесині під керівництвом відомого італійського композитора Б. Галуппі і вже з 11 років виконував сольні партії в італійських операх, що ставилися при імператорському дворі.

Як винятково обдарований музикант, Д.С. Бортнянський був направлений до Італії, де, ймовірно, навчався у знаменитого теоретика падре Мартіні, учнями якого були у свій час В.А. Моцарт і М.С. Березовський. В Італії Бортнянський створив перші опери, клавірні сонати, хорові твори, а крім того – виявив різнобічні інтереси до образотворчого мистецтва, архітектури, скульптури. Повернувшись до Санкт-Петербургу, композитор написав три опери – «Сокіл», «Син-суперник» і «Свято синьйора». Почути оперну музику Д.С. Бортнянського зі столичної сцени змогли учні мистецьких шкіл, що відвідали концерт.

Вступ до опери «Сокіл» прозвучав у виконанні Заслуженої артистки України, піаністки Н. Афанасьєвої. Натхненну  арію Федеріко «Прощай, люба й жорстока Ельвіро» співав Лауреат міжнародних конкурсів С. Бортник. Арію Ельвіри, сповнену пристрасних почуттів, виконала Народна артистка України О. Чубарєва. В класичних традиціях жанру опери-буффа звучав дует садівника Грегуара і його доньки Жанетти у артистичному виконанні Лауреата міжнародних конкурсів Р. Смоляра і Заслуженої артистки України Р. Якобинчук. Слухачами концерту жваво сприймався номер опери, за сюжетом якої пісню начебто створив садівник, а його донька, співаючи, забуває слова і час від часу просить батька підказати. Простодушність образу Жанетти в опері прекрасно характеризує музика її романсу, який виконала Р. Якобінчук. Всі солісти об’єдналися у квартеті «У путь!», музика якого була сповнена радості від подолання усіх перешкод на шляху героїв опери до кохання.

Концерт окреслив ще одну грань оперної творчості Д.С. Бортнянського, пов’язану з операми seria. Однією з них стала опера «Алкід» на античний сюжет, написана і поставлена Бортнянським ще в Італії. Увертюра до опери була представлена Київським камерним оркестром. Також у виконанні колективу прозвучала інструментальна музика до хореографічних номерів твору – «Танець духів» і «Танець фурій».

Ймовірно, що творчі пошуки Д.С. Бортнянського в оперному жанрі були у дечому паралельними з пошуками великого представника класицизму і оперного реформатора К.В. Глюка. Його опера «Орфей і Евридіка» виникла у 1762 році, у період творчого становлення Д.С. Бортнянського, якого, за дивним збігом обставин, називали «Орфеєм ріки Неви». Музика Д.С. Бортнянського викликала щире захоплення сучасників, підкорювала їх уяву своєю виразною силою. Їй була притаманна не тільки лірична милозвучність, а ще й драматизм, крізь який пробивалися паростки симфонічного методу митця. На завершення зі знайомством з музикою Д.С. Бортнянського слухачам було запропоновано послухати Концерт для чембало з оркестром Ре мажор /солістка – Лауреат міжнародних конкурсів М. Віхляєва – рояль/. Це видатний твір Д.С. Бортнянського, музика якого безумовно належить до скарбниці європейського мистецтва.

Файл документа: 20200301_154117.jpg

Перейти до спискуВерсiя для друку