Головна  →  Плани. Підсумки. Анонси.  →  28 лютого 2020

Звіт про заходи Київського міського методичного центру закладів культури та навчальних закладів у лютому 2020

Звіт про заходи Київського міського методичного центру закладів культури та навчальних закладів у лютому 2020

Діяльність Київського міського методичного центру закладів культури та навчальних закладів у лютому 2020 року була представлена важливими методичними заходами, які відбулися не лише у рамках засідань методичних об’єднань викладачів мистецьких шкіл.

Перш за все, провідною подією лютого було проведення курсів з підвищення кваліфікації для директорів мистецьких шкіл. Доповідач Олександр Шаліт надав важливу інформацію щодо нововведень з підвищення кваліфікації педагогічних працівників. Директор КДМШ № 14 ім. Д. Кабалевського Троценко Валерій Миколайович продемонстрував творчий підхід до проведення цих курсів. Присутнім було запропоновано декілька локацій для обміну творчим досвідом та надано корисні рекомендації з нагальних проблем, які постають перед керівниками мистецьких шкіл. Захід з курсів підвищення кваліфікації керівників мистецьких шкіл, який відбувся у КДШМ № 8, модератором якого виступив Федченко Валерій Іванович був важливий тим, що присутнім було представлено досвід використання сучасних технологій у навчальному процесі мистецької школи. 26 лютого відбувся останній захід курсу підвищення кваліфікації директорів мистецьких шкіл, модераторами якого були директор КДМШ № 1 ім. Я. Степового Баклан Сергій Костянтинович та директор Методичного центру Чуніхіна Ірина Вікторівна. Підсумовуючи зазначаємо, що це був незвичайний та плідний курс: лекторами стали члени президії директорів мистецьких шкіл, місцем проведення було обрано школи, які вони очолюють, а теми було обрано індивідуально кожним із лекторів. Це були не тільки лекції, екскурсії, обмін досвідом, але й ознайомлення з найкращими доробками закладів освіти мистецького спрямування. Було висловлено подяку усім дочетним до цього надзвичайного чудового курсу: Баклану С. К., Лук'янчуку М. О., Кугаткіній О.М., Троценку В. М., Сухомліновій С. М., Федченку В. І., Шаліту О. Г., Кутняхову М. І., Чуніхіній І.В.

4 лютого у приміщенні Київської дитячої школи мистецтв № 3 на високому професійному та методичному рівні відбулися відкриті уроки викладача по класу фортепіано Київської дитячої школи мистецтв № 3 Широкової І.Г., викладача-методиста з учнем 1 класу – Тищенком Антоном та ученицями 5 класу – Бондарчук Олесею та Семенюк Юлією за темою: «Корекційні форми роботи з учнями піаністами як один із засобів реалізації програми інклюзивної освіти в мистецькій школі». Викладач продемонструвала новітні підходи у навчанні дітей з особливими потребами та ознайомила з  методичними прийомами у роботі з  такими учнями.

У концертній залі КДШМ №1 в рамках апробації навчальної освітньої програми «Музичне мистецтво» для дітей з інвалідністю відбувся творчий проєкт «Мистецькі мандри з щасливими- особливими». Учасником концерту був оркестр «Арт-Експромт» під керівництвом В. Васильєвої, до складу якого входять декілька учнів з особливими потребами. Учень викл. О. Мричко, Ластівка Іван, виконав чудову пісню «Я серцем з Києвом», конц. В. Тюрін. Під час концерту учні відділення образотворчого мистецтва школи та запрошені гості-вихованці Центру соціальної психологічної реабілітації дітей та молоді з функціональними обмеженнями Солом'янської району в творчій атмосфері прослухавши музику відтворили свої емоційні враження в малюнках. Це було дійсно справжнє свято для дітей та їх батьків.

У цей день також відбулося засідання методичного об’єднання викладачів хору. Під час заходу було вирішено багато питань щодо організації та проведення започаткованого цьогоріч міського відкритого конкурсу хорових колективів «Хорова мозаїка».

Про специфіку роботи над вокальними джазовими творами в різних стилях, зокрема особливість роботи над скетом йшлося на відкритому уроці викладача джазового вокалу КДШМ № 2 ім. М.І. Вериківського Донцова А.В. який вона провела у лютому  з учнем 5 класу Ципко Іваном. Також було проведено семінар-практикум завідувача відділу естрадного вокалу КДШМ 5 ім. Л. Ревуцького, старшого викладача Анастасії Ревякіної в рамках нового навчально-методичного проєкту «Грані роботи викладача-вокаліста». Під час заходу викладач розкрила присутнім секрети своєї роботи...

У рамках навчально-методичного проекту за темою: «Предмет «Сольфеджіо» як чинник виховання креативної особистості» у КДМШ № 33 ім. В. Пухальського відбувся відкритий урок № 3: «Домінантовий септакорд». Урок проводила з учнями 5 класу кандидат мистецтвознавства, викладач КДМШ № 33 ім. В. Пухальського Кулик В.В.

13 лютого на відкритому уроці викладача-методиста КДШМ № 5 ім. Л.  Ревуцького Гумен Олександри Ігорівни  присутні викладачі здобули чимало корисних знань щодо прийомів роботи над музичним твором великої форми (варіації), у класі арфи, як чинника з  набуття комплексу технічних та виконавських навичок. Усі отримали велике задоволення від уроку, який був проведений на високому професійному рівні, та подарував викладачам бажання творити та ділитися своїм досвідом з колегами.

В історії музичної культури України є дивовижні невичерпні скарбниці, серед яких – творчість Григорія Савича Сковороди (1722 – 1794). Ознайомитися з його багатою пісенно-літературною, поетичною спадщиною  юні слухачі мали можливість під час  концерту Абонементу № 5 «З історії музичної культури України», що відбувся 9 лютого у Колонній залі імені М.В. Лисенка Національної філармонії України. А 14 лютого у Музеї-квартирі В.С. Косенка відбулася лекція-концерт, присвячена творчості видатного польського композитора Ф. Шопена у рамках музичного лекторію «Класики – нащадкам». У концерті брали участь студенти КМАМ ім. Р.М. Глієра.

14 лютого неймовірно творче піднесення вирувало в маленькій, проте напрочуд гостинній концертній залі Боярської дитячої школи мистецтв під час професійного спілкування викладачів мистецьких шкіл м. Києва та Київської області на виїзному семінарі-практикумі «Традиції та інновації виконавства на балалайці в національній системі початкової мистецької освіти». Ініціював таку зустріч Методичний центр. Програма заходу була вкрай насичена: методичні доповіді, презентації збірок педагогічного репертуару, концерт за участю учнів-солістів та учнівських колективів мистецьких шкіл м. Києва та Київської області. Насамкінець, вражаючі своєю енергетикою виступи знаних у світі виконавців-балалаєчників, лауреатів міжнародних та всеукраїнських конкурсів – члена Асоціації домри та балалайки США Тетяни Хоменко та лідера українського інструментального гурту «БРЯЦ BAND» Євгена Казанцева. Незважаючи на деякі спотворені думки щодо етнічного походження балалайки, українська балалайка звучить, балалаєчне мистецтво розвивається та завойовує серця нових прихильників та поціновувачів.

18 лютого відбулися заходи у рамках Навчально-методичного проєкту «Педагогічна майстерня викладача-хореографа. Огляд технічної підготовки учнів мистецьких шкіл та закладів культури». Естафету прийняла КДШМ № 3. В огляді взяли участь: КДШМ № 3, ОКЦ «Дивосвіт», ШМ Деснянського району ім. М.Д. Леонтовича, ДШМ № 5, ДМШ № 24, ЦЕВ «Гармонія». До складу комісії увійшли заслужені артисти України, викладачі вищої категорії КХМ «Київська муніципальна академія танцю імені Сержа Лифаря». Рівень технічної підготовки показали учні ансамблю народного танцю «Росток» КДШМ № 3, ансамблю сучасно-естрадного танцю «Міраж» КДШМ № 3, хореографічного ансамблю «Лотос» ОКЦ «Дивосвіт», хореографічного ансамблю класичного танцю «Камелія» ШМ ім. М.Д. Леонтовича, ансамблю танцю «Джерело» ДШМ № 5 та хореографічного ансамблю «Дружба» ДМШ № 24, ансамблю сучасного та естрадного танцю «DANCE-Палітра» КДШМ № 3, театру танцю «ExceLsiOr» ОКЦ «Дивосвіт» та ЦЕВ «Гармонія». Продовжився цей огляд 26 лютого у приміщенні ДШМ № 6 ім. Г. Жуковського. Свою роботу показали учні ДШМ № 6 ім. Г. Жуковського, КДШМ № 5 ім. Л. Ревуцького та ДШМ № 9. Також в рамках проєкту «Педагогічна майстерня викладача-хореографа» на високому професійному рівні відбувся відкритий урок старшого викладача КДШМ ім. С. Турчака Кістерської І.Б. , концертмейстер, старший викладач Герасименко А.В. за темою: «Характерні танцювальні рухи різних регіонів України на уроках народно-сценічного танцю з учнями 6 класу». Після уроку відбулося методичне обговорення.

20 лютого розпочався міський відкритий конкурс юних композиторів імені Валерія Подвали. Номінація «фортепіанна музика» І, ІІ, ІІІ, ІV та V вікові категорії.  А 21 лютого було продовжено міський відкритий конкурс юних композиторів ім. Валерія Подвали у номінаціях «обробка народної пісні» ІІ, ІІІ, ІV та V вікові категорії, «інструментальна музика» І, ІІІ, ІV вікові категорії та номінація «вокально-хорова музика» ІІ, ІІІ, ІV та V вікові категорії.

У День жалоби за загиблими Героями Небесноï Cотнi... 20 лютого, Департаментом культури КМДА та Киïвським мicьким методичним центром закладiв культури та навчальних закладiв було органiзовано виступ у Киïвськiй мiськiй державнiй адмiнicтрацiï камерного квартету студентiв Киïвськоï мунiципальноï академiï музики iм. Р.М. Глiера на жалобному вечорi пам'ятi загиблих. Перед входом до Колонноï зали Киïвради звучала траурна класична музика у виконаннi молодих артистiв - студентiв КМАМ iм. Р.М. Глiера у залах Київради експонувалися дитячі роботи за тематикою подій на сході країни, а також ікони та особисті речі захисників.

21 лютого відбулася ініційована Методичним центром нарада по робочим питанням з викладачами, які увійшли до робочої групи щодо освітньої програми початкової мистецької освіти з напряму «Образотворче мистецтво» для дітей з інвалідністю. Було обговорено питання втілення цієї програми. Також у цей день у Дитячій школі мистецтв № 9 відбувся майстер-клас для учнів школи від відомого грузинського художника Тамаза Аваліані. Йому було дуже приємно ділитися своїми авторськими надбанням та секретами творчості з юними творцями. Учні надихалися від творчості художника і прислухалися до його порад. Подія відбулася у рамках виставки художніх творів, що представили різноманітність тем та технік з якими працюють у цій школі учні художнього відділення. Експозицію прикрасили своїми вокальними та музичними виступами учні школи мистецтв.

У другій половині лютого з творчим піднесенням відбувся міський огляд технічної підготовки учнів 4-5 класів фортепіанних відділів мистецьких шкіл «Мистецтво рухливості пальців». У приміщенні ШДЕМ грали учні шкіл Голосіївського, Деснянського, Дарницького, Дніпровського та Оболонського районів. До складу комісії огляду увійшли відомі фахівці фортепіанної педагогіки міста Києва. Після прослухування відбувся круглий стіл, де було розглянуто багато методичних питань щодо виховання учнів, надання пропозицій. Зокрема відбулися відверті розмови та надані методичні рекомендації.

22 лютого у приміщенні ДШМ № 5 Оболонського району відбувся відкритий міський концерт виконавців на духових та ударних інструментах «Юні українські віртуози» (під час попереднього відео прослухування на участь у ньому тільки 16 виконавців із 66 отримали право взяти участь у цій події).  Ведуча концерту – музикознавець, викладач-методист ДШМ ім. С. Турчака Ольга Ромсик провела бесіду, з використанням слайд-шоу та відео фрагментів щодо історії становлення духових інструментів. Історії виникнення музичних жанрів. Яскрава гра юних музикантів в гармонічному поєднанні з цікавою лекцією викликали бурхливі оплескі слухачів.

23 лютого у Національній філармонії України було по-особливому святково. Відбувся концерт № 4 «Струно-смичковий вернісаж» ювілейного 50-го концертного сезону КДФ... У фойє було людно, усі з нетерпінням чекали початку концерту. У фойє для гостей експонувалася виставка робіт учнів художнього відділення КДШМ № 31. Для юних артистів та глядачів, працювала фото зона. Концерт № 4 Київської дитячої філармонії відбувся у новітніх традиціях. Усі концерти ювілейного сезону можна назвати інтерактивні. У кожному з них були присутні елементи театралізації, наскрізного розвитку. Використано слайд-шоу, які зацікавлювали юного глядача тематичними слайдами, що допомагало розкрити тематику музичного твору...

25 лютого в рамках апробації освітньої програми початкової мистецької освіти з напряму «Музичне мистецтво» для дітей з інвалідністю у приміщенні ДМШ № 27 відбулася творча презентація-відкритий урок викладача по класу баяна ДМШ № 27 Амєліної О.В. з учнем 2 класу Биковим Сергієм за темою: «Фольклор, як основна складова виконавського репертуару учня-баяніста».

З 27 лютого усі відвідувачі «NEOСВІТНЬОГО АРСЕНАЛУ» отримали можливість насолодитися виставкою робіт учнів мистецьких шкіл міського конкурсу «Супермозок: ліва/права півкуля». Та першими відвідувачами стали члени журі, які 25 лютого обрали переможців конкурсу. На виставці було представлено колективні та індивідуальні проєкти, у яких було розглянуто різні аспекти діяльності мозку людини. В рамках «NEOСВІТНЬОГО АРСЕНАЛУ» відбувся воркшоп художниці Альони Науменко для учасників міського конкурсу «Супермозок: ліва/права півкуля». Учасники отримали яскраві емоції від можливості втілити на папері своє сприйняття образу людини через характерні риси. Це спонукало учасників розмірковувати разом з юними авторами над внутрішнім та зовнішнім, емоціями та прагматичним, екологією та іншим представленим у творчих роботах учнів. Зауважимо, що церемонія нагородження, відбудеться у приміщенні лекторію Мистецького арсеналу у перший день весни - 01 березня (неділя) о 12.00 а виставка експонуватиметься по травень 2020 року.

Водночас, 27 лютого стартував міський відкритий конкурс «Юний віртуоз», який вже вкотре організовує та проводить Київський міський методичний центр закладів культури та навчальних закладів. Першими розпочали змагання юні арфісти на сцені Київської дитячої школи мистецтв №5 ім. Л. Ревуцького, яка гостинно прийняла учасників першого конкурсного дня. Конкурс триватиме до 01 березня включно. А церемонія нагородження переможців конкурсу відбудеться 06 березня у приміщенні КДМШ № 1 ім. Я. Степового.

Перейти до спискуВерсiя для друку