КМДА Київська міська державна адміністрація


4 лютого 2020

Захід грецького національного товариства Енотіта/Ενότητα/Еnоtіtа «Мово, ти моя румейська» з Криму до Надазовя –культура греків України Румейська мова. Традиції. Музика. Кухня.

 

До Міжнародного дня рідної мови грецьке товариство Енотіта/Ενότητα/Еnоtіtа, Київ за підтримки Федерація грецьких товариств України організовує 9-го лютого культурно-мистецький захід, присвячений культурі надазовських греків “Вай, си глоса-му румеку! Мово ти моя румейська!”

На заході звучатимуть традиційні пісні румейською мовою у виконанні самодіяльних артистів з Надазов’я, є можливість поспілкуватися з носіями мови, дізнатись більше про історію та культуру греків України, продегустувати страви традиційної румейської кухні.

Румейська мова — одна з двох рідних мов греків, які компактно проживають на півдні Донецької області. Цією мовою, що сформувалася у добу раннього середньовіччя на теренах Візантії, історично розмовляли греки Криму, які в кінці XVIII століття були переселені у Надазов’я. Сьогодні румейська мова знаходиться під загрозою зникнення.

Метою заходу є привернення  уваги до мови та культури греків Надазов’я. ще раз і ще раз наголошується на необхідності збереження культурно-лінгвістичного різноманіття України.

Місце проведення

м. Київ

бул. Т.Шевченка,62

ПеремогаSpace (БізнесЦентр).

Вхід за запрошеннями. Організатори грецькоге національне товариство Енотіта.



При використанні матеріалів посилання на КМДА обов'язкове.