КМДА Київська міська державна адміністрація


31 січня 2020

Звіт про заходи Київського міського методичного центру закладів культури та навчальних закладів у січні

Звіт про заходи Київського міського методичного центру закладів культури та навчальних закладів у січні

Початок другого семестру 2019-2020 навчального року для методистів Київського міського методичного центру закладів культури та навчальних закладів став активним та насиченим діяльністю. Нашими працівниками було організовано та проведено біля 30 методичних заходів, серед яких курси підвищення кваліфікації, відкриті уроки, майстер-класи, тематичні конкурси, олімпіади, виставки, концерти, заходи просвітницького та благодійного напрямку зокрема концерти абонементів ювілейного 50 сезону Київської дитячої філармонії.

У січні стартували курси підвищення кваліфікації для директорів мистецьких шкіл які проводить Націона́льна акаде́мія керівни́х ка́дрів культу́ри і мисте́цтв за сприянням Київського міського методичного центру закладів культури та навчальних закладів. Установче засідання відбулося у приміщенні Департаменту культури столиці. Модератором першого такого заходу виступила заслужений діяч мистецтв України, директор Дитячої музичної школи № 28 Сухомлинова Світлана Миколаївна. У другий день курсів модератором заходу виступив заслужений працівник культури України, директор Дитячої музичної школи № 35 Шаліт Олександр Григорович адже захід відбувся у приміщенні школи, яку він очолює. Третя зустріч слухачів курсів відбулася у приміщенні Дитячої школи мистецтв№ 6 ім. Г. Жуковського. Директорів наших мистецьких шкіл зустріли музичним вітанням оркестру викладачів закладу. До присутніх з доповіддю звернувся директор КДШМ № 6 ім. Г. Жуковського, член Національної спілки художників України Кутняхов Микола Іванович.

Для викладачів теоретичних предметів, композиції та хору була корисною для подальшої роботи доповідь завідувача естрадного відділу Київської дитячої музичної школи № 3 ім. В. Косенка, старшого викладача Прімакової А.Н. за темою: «Деякі аспекти використання клавішних інструментів на уроках музично-теоретичних дисциплін, хору та композиції» на засіданні методичного об'єднання. Також у рамках засідання методичного об'єднання викладачів теоретичних предметів (предметна секція викладачів сольфеджіо) на високому рівні відбувся відкритий урок викладача Київської дитячої школи мистецтв № 3 Москаленко Л.А. за темою: «Творчі форми роботи на уроках сольфеджіо з учнями молодших класів».

«Найкращий з батьків» – за такою назвою відбулася музично-літературна вистава до 300-річчя від дня народження Леопольда Моцарта за участю творчого колективу «Театр біля роялю» - учнів класу Портнікової І.І., викладача-методиста дитячої музичної школи № 21. Захід відбувся для викладачів методичного об’єднання викладачів фортепіано.

Шляхам вирішення проблем, які виникають у процесі роботи над технікою виконання та розкриттям художнього змісту у ІІ та ІІІ частинах Концерту для скрипки з оркестром № 1 g moll, ор. 26 М. Бруха присвятила відкритий урок викладач-методист КДШМ № 5 ім. Л. Ревуцького Мухіна Т. Г.. Захід відбувся у рамках семінару-практикуму «Дослідження творчої майстерні викладача-струнника».

Відкритий урок викладача-методиста ДМШ № 9 Яковенко Є.Ю. в рамках апробації програми початкової мистецької освіти з напряму «Музичне мистецтво» з учнями відділу «Інклюзивної музичної освіти» Дитячої музичної школи № 9 Тельп Р. та Божко В. «Особливості навчання дітей з вадами зору нотною системою Брайля» у присутніх на цьому занятті викладачів, професійна діяльність яких безпосередньо пов’язана з такою категорією учнів, викликав виключно захоплення неабиякий захват. Викладач, який досконало розкрив методику підготовки до заняття з учнем, вибудував план уроку з урахуванням особливих умов та досяг поставленої мети.

Аналогічні відкриті уроки з учнями з важкими порушеннями зору відбулися у Дитячій музичній школі № 39. Викладач акордеона - Шахов М.А. присвятив заняття з учнем 4 класу Кожухівським В. особливостям підготовки до концертного виступу учня-акордеоніста а викладач бандури Ільєнченко Т.Г. продемонструвала з ансамблем бандуристів корисні форми робота над концертним виконанням творів з ансамблем бандуристів.

У січні викладачам відділень гри на народних інструментах було представлено рекомендована для використання у роботі початковими спеціалізованими мистецькими навчальними закладами та закладами культури методична збірка «Грає інструментальний ансамбль «Salut music!». Вона містить оригінальні твори та перекладення для балалайки і фортепіано. Презентували її автори перекладень та упорядники збірки, викладачі Київської дитячої школи мистецтв № 2 ім. М.І. Вериківського О. Муржа і Г. Богданова під час засідання методичного об’єднання викладачів народних інструментів та МО концертмейстерів. У виконанні викладачів та їх учнів (відео сольних концертів) – Єви Перловської і Руслана Якубовича прозвучали твори А. Кореллі, Г.Ф. Телемана, Д. Шостаковича, М. Шмітца, Є. Дербенка тощо. Автори-упорядники щедро поділилися із присутніми колегами своїми секретами роботи над репертуаром для самобутнього камерного дуету.

Методичний центр організував чималу кількість просвітницьких та благодійних заходів для дитячої аудиторії столиці.

Надзвичайно насиченим, радісним, сповненим експериментів став творчій захід для понад 100 учасників відбіркового етапу міського конкурсу «Супермозок: ліва/права півкуля» та їх викладачів у приміщенні Мистецького арсеналу. Відбулися цікаві зустрічі з представниками освітнього відділу Мистецького арсеналу, зокрема Катенкарій Н.-організатором культурно-дозвіллєвої діяльності відділу освітніх програм, екскурсія виставкою «Параска Плитка-Горицвіт. Подолання гравітації» та майстер-клас від художниці Олени Науменко. Під час спілкування обговорили монтаж інсталяцій у приміщенні Мистецького арсеналу, рекомендації з оформлення конкурсних робіт та інше. Подібні заходи – це завжди простір для творчого зросту, натхнення, пошуку нових ідей.

В світлий день свята Водохреща, 19 січня 2020 року у Колонній залі Національної філармонії України звучала українська народна музика. Чудову нагоду знов відчути її чародійну силу, доторкнутися до багатих фольклорних джерел мали цього дня слухачі концерту Абонементу № 5 «З історії музичної культури України». Тема концерту виявилася надзвичайно широкою – «Від Різдва до Покрови. Риси народного характеру, побут і звичаї у календарно-обрядових піснях». Відкриваючи концерт, лектор-музикознавець, Заслужений діяч мистецтв України Корецька С.А. запросила слухацьку аудиторію уявити себе у самому вирії народного життя і, услід за календарно-обрядовими піснями, поринути зі сьогодення у стародавні часи.

Збірку «Грає інструментальний ансамбль «Salut music!», що містить оригінальні твори та перекладення для балалайки і фортепіано, презентували автори перекладень та упорядники збірки, викладачі Київської дитячої школи мистецтв № 2 ім. М.І. Вериківського О. Муржа і Г. Богданова під час засідання методичного об’єднання викладачів народних інструментів та методичного об’єднання концертмейстерів. У виконанні викладачів та їх учнів (відео сольних концертів)  – Єви Перловської та Руслана Якубовича прозвучали твори А. Кореллі, Г.Ф. Телемана, Д. Шостаковича, М. Шмітца, Є. Дербенка тощо. Автори-упорядники щедро поділилися із присутніми колегами своїми секретами роботи над репертуаром для самобутнього камерного дуету.

У січні відбулася нарада щодо розробки освітньої програми початкової мистецької освіти з напряму «Образотворче мистецтво» для дітей з інвалідністю. До складу робочої групи увійшли провідні викладачі-методисти: Андрєєва Г.Б. – заступник директора з навчально-виховної роботи (художнє відділення) ДШМ № 5, Боришполець Н.М. – директор КДХШ № 9, Єфименко В.І. – директор КДХШ № 7, Кутняхова Т.О. – завідувач відділу мультимедіа ДШМ № 6 ім. Г. Жуковського, Царінова Н.Л. – директор КДХШ № 1, Бондар о.П. - заступник директора КДХШ № 9.

У першому місяці 2020 року продовжилися заходи в рамках проекту «Крилаті мрії» для дітей з особливими потребами. Яскравий та захоплюючий новорічний анімаційний балет-казку «Снігова королева» представили учні Київської дитячої школи мистецтв № 2 ім. М.І. Вериківського Шевченківського району вихованцям Центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді. Глядачі із задоволенням переглядали казкове дійство, у залі панувала святкова атмосфера.

У день проголошення Акту злуки Української Народної Республіки і Західноукраїнської Народної Республіки –– День Соборності України у Центральному державному архіві-музеї літератури та мистецтва України відбулося відкриття експозиції конкурсних робіт юних учасників ІІІ (міського) етапу Всеукраїнського конкурсу учнівської творчості «Єднаймося ж, брати мої!». До присутніх конкурсантів, їх викладачів та батьків від імені організаторів заходу та членів журі лунали щирі вітання зі святом, адже саме діти – головна запорука миру, злагоди та процвітання нашої країни. Відвідати виставку і зануритися у світ дитячої творчості можна до кінця січня.

В останню неділю січня у Колонному залі ім. М.В. Лисенка відбувся третій Концерт № 3 ювілейного 50-го сезону Київської дитячої філармонії «В гармонії співу і слова». Січнева зустріч була присвячена малим вокальним формам у форматі шоу-програми з наскрізною дією. Яскраві та різножанрові номери концерту, немов морозні візерунки, виблискували святковими кольорами мелодій, тембрів, настроїв: колядки та щедрівки, танцювальні мелодії народів світу, твори українських та зарубіжних композиторів-класиків й сучасних авторів, популярна естрадно-джазова музика.

 



При використанні матеріалів посилання на КМДА обов'язкове.