КМДА Київська міська державна адміністрація


23 грудня 2019

Заходи Київського міського методичного центру закладів культури та навчальних закладів (з 9 по 22 грудня 2019 року)

Заходи Київського міського методичного центру закладів культури та навчальних закладів (з 9 по 22 грудня 2019 року)

Друга декада грудня 2019 року запам’ятається працівникам Київського міського методичного центру закладів культури та навчальних закладів, керівникам, викладачам, учням столичних мистецьких шкіл та їх батькам оберемком незабутній та захоплюючих подій та заходів.

9 грудня в рамках благодійного мистецького проекту «Крилаті мрії» вихованці театрального гуртка «Неформат» дитячо-юнацького клубу «Олімпія» ЦС ДЮК «Щасливе дитинство» завітали до спеціалізованої школи-інтернату № 11 для дітей з ослабленим зором з виставою «Ти особливий». Глядачі з великим захопленням спостерігали за яскравим дійством, який занурив їх у чарівний світ казки та фантазії. Юні актори розказали дітям повчальну історію про те, що не варто навішувати ярлики на ближнього тільки тому, що він інший. Вдячні погляди та щирі посмішки на обличчях вихованців школи-інтернату були найкращою нагородою для педагогів і вихованців ЦС ДЮК «Щасливе дитинство».

10 грудня низкою заходів продовжився навчально-методичний проект «Педагогічна майстерня». Зокрема відбувся огляд технічної підготовки учнів народно-сценічного танецю хореографічного мистецтва ДШМ № 5. Викладач: Нестерова Т. М. Концертмейстери: Реміз О.О., Ярошенко М.В.

Також свою майстерність демонструють викладачі-хореографи ЦС ДЮК «Щасливе дитинство»: Рева І.М., Аникевич А.О., Ковтун М.Ю., Коробко І.Ф. та викладачі ДШМ № 5 Дорохін І. Ю.та Голуб Л. П.

Цього ж дня у продовження спеціального курсу підвищення професійної компетенції «Мистецька освіта. Діалектика складових» для викладачів вокалу – 9 та 10 грудня відбулися лекції за темами: «Дихання - мистецтво співу. Типи дихання. Принцип вдиху та видиху. Відмінність співочого дихання від фізіологічного», які провів народний артист України, академік НАН України, професор, викладач кафедри сольного співу НМАУ ім. П.І. Чайковського Коваль Микола Олексійович. У лекції також брали участь студенти Національної музичної академії ім. П.І. Чайковського. Слухачі відмітили високу професійну підготовку та високу виконавську культуру.

11 грудня в рамках методичного об’єднання викладачів домри відбувся відкритий урок Овсянникової Світлани Олексіївни, завідувача відділу народних інструментів КДМШ 8, викладача методиста за темою: «Проблемні аспекти в роботі з учнем-початківцем у позаканікулярний період», яка познайомила всіх із своєю методикою проведення уроку. Урок пройшов на високому професійному рівні. Колеги з захопленням реагували на гру учениці та залишили гарні відгуки про проведення заходу.

12 грудня відбувся майстер-клас та святковий концерт «Зимова фантазія» для вихованців Центру соціально-психологічної реабілітації дітей та молоді з функціональними обмеженнями Дарницького району за участі учнів та викладачів ДШМ № 9. Захід пройшов у рамках дитячого благодійного мистецького проекту «Крилаті мрії», який започаткований декілька років тому Методичним центром.

Цими днями також у рамках спеціального курсу підвищення професійної компетентності, який організований  київським міським методичним центром закладів культури та навчальних закладів «Мистецька освіта. Діалектика складових» для викладачів вокалу відбулися лекції за темами: «Звукоутворення. Принцип дії голосових зв’язок». Лектор - Коваль Тамара Омелянівна, заслужений діяч мистецтв України, член-кореспондент УАН, доцент кафедри академічного, джазового та естрадного співу Київської муніципальної академії музики ім. Р.М. Глієра. У лекції брали участь студенти КМАМ ім. Р.М. Глієра. Під час лекції був проведений майстер-клас. Слухачі курсу отримали цікаву, корисну інформацію та вдосконалили свої уміння та навички.

13 грудня до Дня святого Андрія, відповідно до Плану роботи Київського міського методичного центру закладів культури та навчальних закладів, відбулися заходи методичного об’єднання викладачів театрального мистецтва. Зокрема презентація методичної розробки завідувача театрального відділення КДШМ № 3 Лукавенко О.С. за темою «Виразна пластичність плечового поясу та кистей рук у акторів-початківців. Добірка практичних завдань і вправ», а викладач КДШМ №3 Рибкіна Л.А. провела відкритий урок-інсценування за темою: «Особливості музичних характеристик персонажів опери М. Лисенка «Коза-Дереза».

Водночас 13 грудня у приміщенні КДМШ № 3 ім. В. Косенка відбулася друга лекція для директорів мистецьких шкіл на тему: «Локальні акти підприємства. Статут, правила внутрішнього трудового розпорядку, колективний договір, посадові інструкції. Вимоги до їх оформлення» у рамках підпункту 1.1 «Впровадження інформаційно-методичного супроводу. Організаційно-правове забезпечення діяльності закладів мистецької освіти» пункту 1 «Забезпечення державних стандартів позашкільної мистецької освіти» додатку 1 «Напрями діяльності, завдання та заходи підпрограми «Мистецька освіта» Міської цільової програми «Освіта Києва. 2019-2023 рр.».

14 грудня в актовій залі КДМШ № 38 Голосіївського району відбувся святковий концерт «Святий Миколаю, я тебе чекаю!» за участю хорових колективів, вокальних ансамблів, учнів фортепіанного та народного відділів. До них на свято завітали вихованці школи-інтернату № 7 для дітей з важкими вадами мовлення. Юні музиканти вразили своїм виконанням гостей свята. Захід відбувався в рамках проекту «Крилаті мрії».

А 15 грудня відбулося свято хореографічного мистецтва! В приміщенні КХМ «Київська муніципальна академія танцю імені Сержа Лифаря» хореографічний ансамбль танцю «Росток» КДШМ № 3 відсвяткував 20-річчя від дня заснування ансамблю! Ця подія викликала море позитиву завдяки яскравим. Присутні на заході методисти нашого центру побажали  ансамблю та його керівнику Верлан Лолі Борисівні здійснення мрій та творчих звершень.

16 грудня в приміщення ДШМ № 5 в рамках створення та апробації освітньої програми початкової мистецької освіти з напряму "Музичне мистецтво" для дітей з інвалідністю, яку упроваджує Київський міський методичний центр закладів культури та навчальних закладів відбувся відкритий урок викладача класу фортепіано Ольги Вдовиченко з учнем 2 класу Кривченко Романом за темою: «Робота над особливістю постановки рук з учнями з інвалідністю та робота над звуковидобуванням».

Також було продовжено заходи в рамках проекту «Крилаті мрії» для дітей з особливими потребами. Святковим концертом «Грай, моя бандуро, грай» привітали учні та викладачі ДМШ № 28 Печерського району гостей центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді

17 грудня розпочав свою роботу новий проект, започаткований Київським міським Методичним центром, - «Грані роботи викладача- вокаліста». В рамках цього проекту творчо та натхненно відбувся семінар-практикум викладача КДМШ № 23 Тетяни Стефанишиної «Робота з вокальним ансамблем над розкриттям художнього образу музичного твору».

Паралельно відбулася третя лекція для директорів мистецьких шкіл на тему: «Правове регулювання прийому на роботу студентів денної форми навчання. Правове регулювання суміщення посад та суміщення професій. Відпустка сумісника» у рамках підпункту 1.1 «Впровадження інформаційно-методичного супроводу. Організаційно-правове забезпечення діяльності закладів мистецької освіти» пункту 1 «Забезпечення державних стандартів позашкільної мистецької освіти» додатку 1 «Напрями діяльності, завдання та заходи підпрограми «Мистецька освіта» Міської цільової програми «Освіта Києва. 2019-2023 рр.» у приміщенні КДМШ № 1 ім. Я. Степового.

Увечері в залі КМДА відбулося урочисте нагородження переможців XXVIII фестивалю творчості і талантів дітей та молоді з функціональними обмеженнями «Повіримо у себе». Представники Методичного центру нагороджували учасників дипломами та подарунками. Пишаємося тим, що Київський міський методичний центр закладів культури та навчальних закладів упродовж багатьох років є співорганізаторами цього чудового фестивалю. Захід пройшов феєрично і залишиться в серцях дітей гарною згадкою.

18 грудня у приміщенні Київського муніципального академічного театру опери і балету для дітей та юнацтва відбулася театральна вистава «Фабрика Санти» для дітей, які потребують особливої уваги та допомоги.

До театру запросили дітей, які в силу об’єктивних причин більшу частину свого життя обмежені у спілкуванні з навколишнім світом. Для них приготували свято, яке залишилося доброю згадкою та стало гарним початком новорічно-різдвяних свят. Тому метою заходу була соціальна адаптація таких дітей та створення для них святкового настрою.

На захід прибуло понад 250 дітей з батьками, якими опікуються соціальні служби, благодійні фонди та громадські організації.

На глядачів очікували таємниця святково прикрашеної ялинки в холі, перегляд вистави «Фабрика Санти». Біля ялинки та безпосередньо поруч із дітьми працювали волонтери-артисти – студенти Київської муніципальної академії естрадного та циркового мистецтв. На святі близько 20 артистів перевтілилисяу фокусників, жонглерів, лялькарів . Наприкінці свята дітей привітали подарунками від спонсорів.

18 грудня було продовжено непересічний навчально-методичний проект Київського міського методичного центру закладів культури та навчальних закладів «Педагогічна майстерня викладача- хореографа. Огляд технічної підготовки» підхопила Київська дитяча школа українського танцю «Барвіночок». Чудова професійна комісія з КХМ «Київська муніципальна академія танцю імені Сержа Лифаря» переглядала вміння учнів та надавала дуже корисні методичні поради викладачам.

Багатим на різноманітні заходи за участю працівників Методичного центру став День Святого Миколая. Прем'єрою вистави «Дивовижна таємниця про Зачарованого Принца» привітали з Днем Святого Миколая учні Київської театральної школи-студії.

Також відбувся концерт «Ой хто, хто Миколая любить» за участю учнів ДШМ № 36 Оболонського району у відділенні надання соціальних та реабілітаційних послуг для дітей з інвалідністю територіального центру соціального обслуговування Оболонського району м. Києва. Захід пройшов у рамках благодійного мистецького проекту «Крилаті мрії» для дітей з особливими потребами.

19 грудня представники Методичного центру взяли участь у заході який було зініційовано за сприяння Міністерства культури, молоді та спорту України. У приміщенні Національного культурно-мистецького та музейного комплексу «Мистецький арсенал» відбулася стратегічна сесія «Мистецька освіта майбутнього». Головні завдання які було поставлено перед учасниками: це зберегти унікальність української мистецької освіти. Залучити ефективні рішення зі світового досвіду та зробити українську мистецьку освіту сучасною що має призвести у майбутньому до розвитку української ідентичності. За підсумками роботи, учасники сесії опрацювали та сформували основні проблеми мистецької освіти і бачення майбутньої мистецької освіти в Україні.

20 грудня завершився цикл з правової освіти для керівників мистецьких шкіл Києва організований київським міським методичним центром закладів культури та навчальних закладів. Під час зустрічей піднімалися важливі питання щодо трудового законодавства, локальних актів, документообігу, контрактної системи, тощо, з якими безпосередньо стикаються керівники закладів у повсякденній роботі. По завершенню лунали схвальні відгуки нашим високопрофесійним доповідачам за надану правову допомогу.

Також відбулося чудове свято - 15-річчя від дня заснування хореографічного відділення ДШМ № 5. Яскраві, захоплюючі, енергійні та сучасні танці які заряджають своїм позитивом глядачів. Наші методисти привітали школу та викладачів відділу зі святом!

У концертному залі КДШМ № 2 ім. М.І. Вериківського відбувся міський відкритий концерт «Музика у джазовому соусі» до Дня Святого Миколая за участю учнів мистецьких шкіл.

Чудовим заключним концертом розпочалася церемонія нагородження переможців та учасників Всеукраїнського конкурсу фортепіанних ансамблів серед учнів мистецьких шкіл «Традиції і сучасність». Було вручено чимало нагород учасникам та переможцям цього конкурсу.

22 грудня у приміщенні Національної філармонії України відбувся святковий Різдвяний Концерт № 2 Київської дитячої філармонії «Феєрія танцю та магія театру». Цей захід подарував справжнє відчуття казкового балу у королівстві Гармонії усім шанувальникам високого мистецтва у дитячому виконанні.



При використанні матеріалів посилання на КМДА обов'язкове.