КМДА Київська міська державна адміністрація


30 жовтня 2019

Пам’яті видатного педагога-музиканта Юрія Кащенка

Пам’яті видатного педагога-музиканта Юрія Кащенка

Є люди, які залишають яскравий слід в серці кожного, хто мав честь знати їх. Люди, які своїм прикладом, невтомною працею та жагою до життя робили цей світ кращим. І чим яскравіша така постать, тим важче прийняти втрату.

Цього вівторка, 29 жовтня 2019 року, у великій залі Київської дитячої музичної школи № 33 ім. В. Пухальського відбулася зустріч музичної громадськості міста Києва, присвячена пам’яті Юрія Григоровича Кащенка (старшого викладача кафедри спеціального фортепіано Національної музичної академії України ім. П.І. Чайковського), який залишив нас так раптово та несподівано.

Місце зустрічі не випадкове. Саме тут, в рамках спільного з «Музичною вітальнею В.В. Пухальського» унікального методичного проекту, протягом п’яти років (2013-2018) завідувачі фортепіанних відділів шкіл міста Києва мали задоволення поринати у світ абсолютного захоплення музикою, який так легко створював Юрій Григорович Кащенко. Назвати сухим словом «лекція» те дійство, яке з перших хвилин захоплювало усіх присутніх, просто неможливо. Кожна зустріч – це відкриття, одкровення. І за п’ять років їх було чимало.

Особливістю нинішнього заходу стала презентація відео-збірки лекцій Юрія Григоровича, об’єднаних у двотомне видання «Історія та теорія піанізму крізь призму досвіду світових виконавських шкіл». Це унікальні записи, які ретельно велись та зберігались в архіві «Музичної вітальні В. В. Пухальського» протягом п’яти років, та вагу яких важко переоцінити. Видати збірку виявилось можливим завдяки сприянню Київського міського методичного центру закладів культури та навчальних закладів. Також проект увійшов до підпрограми «Мистецька освіта», а саме до Історико-мистецького проекту «Історія Київської мистецької школи як невід’ємної складової світових виконавських шкіл». Спільними зусиллями вдалося зробити майже неможливе, зберігши творче надбання без перебільшень видатного педагога для наступних поколінь.

Директор Київського міського методичного центру закладів культури та навчальних закладів Чуніхіна Ірина Вікторівна відзначила: «В тандемі з «Музичною вітальнею В.В. Пухальського»  нам вдалося зробити велику справу – видати безцінні матеріали, які стануть методичним фундаментом у роботі викладачів міста Києва. В перспективі нас також чекає багато цікавих та інноваційних проектів в рамках підпрограми «Мистецька освіта». Лишається побажати усім присутнім успіхів у нашій спільній великій методичній роботі» .

 

 Автор: Драгомощенко Юліана

Файл документа: Кащенко.JPG



При використанні матеріалів посилання на КМДА обов'язкове.