Головна  →  КДФ МетодЦентр  →  8 квітня 2019

Концерт Абонементу № 5 «З історії музичної культури України». "Актор і режисер Іван Миколайчук (1941 - 1987)". Музика українського кино.

Концерт Абонементу № 5 «З історії музичної культури України». "Актор і режисер Іван Миколайчук (1941 - 1987)". Музика українського кино.

   7 квітня у Колонній залі Національної філармонії України пролунав останній у цьому році концерт Абонементу № 5 «З історії музичної культури України». Протягом року слухачі із задоволенням відвідували цей пізнавальний цикл концертів, започаткований як спільний мистецько-освітній проект Київського міського методичного центру закладів культури і навчальних закладів та Національної філармонії України.

   Програма усього концертного абонементу була спеціально розроблена для дітей середнього і старшого шкільного віку, а епіграфом до неї стали прекрасні поетичні рядки В. Симоненка: «Світ який – мереживо казкове! Світ який – ні краю, ні кінця!» Таке ж відчуття захоплення виникало у дітей і під час цього, вже шостого абонементного концерту.

   Адже концерт було присвячено музиці українського кіно, а в центрі уваги опинилася харизматична постать видатного вітчизняного актора і режисера Івана Миколайчука /1941-1987/. Цей змістовний акцент програми концерту обраний дуже вдало, адже знайомство із українською кіномузикою старшокласники мистецьких шкіл розпочинають саме із музики М. Скорика до блискучого фільму С.Параджанова «Тіні забутих предків». В світлі зворушливого сюжету цієї картини за повістю М. Коцюбинського образ Івана, настільки природньо  втілений Іваном Миколайчуком на екрані, сприймається як образ народного романтичного героя, а сам актор овіюється його легендарністю. Це відчувалося і на концерті, який розпочався з соло трембіти, яке майстерно виконав Заслужений артист України Віктор Мацько. В цей час на відеопроекторі демонструвалися мальовничі види Карпат і Буковини – Батьківщини Івана Миколайчука.

   Ведуча концерту Заслужений діяч мистецтв України С.А. Корецька звернула увагу юних слухачів на те, якою музично-обдарованою людиною був І. Миколайчук, розповіла, на яких інструментах він грав /баян, трембіта, скрипка, цимбали/, як ретельно працював над озвучуванням ролей і кінофільмів, наскільки серйозно ставився до ролі музики в них, як щиро любив українську народну музику, пісні, які сам співав.

   Буковинські награвання артистично виконав відомий ансамбль народних інструментів «Дивограй» під керівництвом Народного артиста України Вадима Чорнокондратенка. Соло на скрипці натхненно звучало у виконанні Лауреата міжнародних конкурсів Ольги Чорнокондратенко.

   У концерті лунали улюблені українські народні пісні Івана Миколайчука. Ліричну пісню «Ішло дівча з дружками» у супроводі ансамблю «Дивограй» виконала Заслужена артистка України Руслана Лоцман, одна з організаторів фестивалю «Миколайчук-фест». Веснянка «Вербовая дощечка» прозвучала у виконанні дуету Руслани Лоцман та Тетяни Школьної, Лауреату міжнародних конкурсів, солістки Національної філармонії України.

   Цікавою літературною сторінкою концерту став виступ Заслуженої артистки України Олени Захаревич, яка виразно і емоційно прочитала уривок з повісті М. Коцюбинського «Тіні забутих предків», зворушливий епізод спогадів Івана про його кохану Марічку та трагічну кульмінацію твору – загибель Івана. Ансамбль «Дивограй» доповнив цей виступ фрагментом «Мелодії» М. Скорика.

   Інструментальну частину концерту продовжив натхненний  виступ соліста Національної філармонії України Віктора Мацька, який виконав на цимбалах запальний твір В. Попадюка  «Фантазія на теми гуцульських пісень». В такому ж дусі прозвучала і жартівлива пісня «Гей, Іване!» у виконанні Тетяни Школьної і ансамблю «Дивограй».

   Окрім зіркової ролі Івана Миколайчука у фільмі «Тіні забутих предків» лектор С.А. Корецька нагадала слухачам і про те, що саме він став виконавцем ролі Тараса Шевченка у фільмі «Сон» та тяжів до масштабних і глибоких образів у мистецтві. Такою стала і його робота у кінокартині «Пропала грамота» /1972р, режисер В.Івченко/. Іван Миколайчук зіграв у ній роль Козака Василя. Цей фільм наскрізь насичений музикою. Саме Миколайчук став ініціатором того, що у кінофільм був уведений голос бандури.

   У «Пропалій грамоті» у виконанні бандуристки Галини Менкуш звучала «Дума» М. Дремлюги. У концерті цей твір майстерно виконала Лауреат міжнародних конкурсів Леся Амбросова /бандура соло/. У кінофільмі «Пропала грамота» звучали пісні у виконанні знаменитого вокального тріо «Золоті ключі» у складі співачок Марії Миколайчук, Валентини Ковальської і Ніни Матвієнко. У цьому тріо співала і дружина актора – Марія Миколайчук, а Іван надихнув співачок на створення цього ансамблю.

   В пам’ять про нього концерт відвідала Марія Миколайчук, яка звернулася до слухачів і артистів зі словами шани і вдячності. Її підтримала колега – Валентина Ковальська, яка поділилася зі слухачами цікавими спогадами про тріо «Золоті ключі» і творчу співпрацю з Іваном Миколайчуком. Валентина Ковальська почала співати одну з улюблених пісень актора, «Розпрягайте, хлопці, коней», спочатку соло, а потім за сценарієм концерту до неї з різних куточків залу і сцени вийшли артистки Руслана Лоцман і Тетяна Школьна. 

Файл документа: 20190407_160026.jpg

Перейти до спискуВерсiя для друку