Головна  →  КДФ МетодЦентр  →  21 січня 2019

Концерт абонементу КДФ № 5 «З історії музичної культури України» - Мирослав Скорик

Концерт абонементу КДФ № 5 «З історії музичної культури України» - Мирослав Скорик

20 січня в Колонній залі Національної філармонії України відбувся концерт, який став справжнім святом для юних шанувальників музичного мистецтва, слухачів циклу концертів Абонементу № 5 «З історії музичної культури України». Зі сцени лунала симфонічна музика Мирослава Скорика – видатного українського митця, чиє мистецтво упродовж багатьох років захоплює, вражає, надихає, є зразком майстерності самого високого рівня та дійсно лицарської, глибоко патріотичної відданості композитора творчій справі свого життя.

Мирослава Скорик особисто прийшов на концерт для дітей та звернувся до них з промовою у якій відкрито та шляхетно надихнув творчу молодь до пошуку власного шляху у мистецтві.

Ведуча концерту, лектор-музикознавець С.А. Корецька вдало використала форму інтерв’ю з композитором, під час якого діти почули поради митця, який наголосив на необхідності наполегливо працювати та самовдосконалюватися у навчанні і творчості.

У майстерному виконанні Академічного симфонічного оркестру Національної філармонії України під орудою Заслуженого діяча мистецтв України І. Палкіна в концерті прозвучали частини з оркестрової транскрипції «24 каприсів Н. Паганіні» М. М. Скорика. Як зазначив автор, робота над цим твором продовжувалася близько 15 років. Сама музика засвідчила, що результат цієї кропіткої праці виявився справді блискучим. Ідея обрання саме цього твору М.М. Скорика для філармонічного концерту освітньо-творчого напрямку виявилася дуже влучною, багатовекторною та заохочувальною до слухання музики саме такою, яка естетично здивує й тим цікавить. Тому, якимось непізнанним, дивним чином слухацька аудиторія доєдналася до творчого діалогу митців Мирослава Скорика та Ніколо Паганіні та поринула крізь часи,
у художньо-стильові «мандри», зазирнувши за межі сталих хрестоматійних уявлень й потрапивши із концертної до бальної зали ЇЇ Величності Фантазії.

Вже з перших тактів оркестрової Прелюдії слухачеві відкрився макрокосмос музики, її сакральна сила і магічна краса. Ті Каприси, які прозвучали в концерті – №4, 5, 10, 11, 15, 19, 21 і 24-й – музично змалювали дітям творчий портрет легендарного скрипаля Ніколо Паганіні, передаючи романтичний містично-демонічний шарм його особистості. Сучасною музичною мовою, з елементами полістилістики, симфоджазу, сміливим поєднанням полярних музично образних сфер, та, здавалось би, несумісних між собою жанрів, новаторським трактуванням транскрипції взагалі як оркестрової, інструментально-театралізованої, яскравістю та різнобарвністю палітри настроїв – від лірико-драматичних до бурлескних та гротескових, Мирослав Скорик запропонував слухачеві замислитися над проблемами, актуальними на всі часи. Серед таких – проблема самотності генія, така значуща й глибоко людяна водночас.

Можливо, юні слухачі ще не осягнули е усю глибину музики, яка звучала в концерті, проте сподіваємося, що щирість музичного висловлювання митця не залишила байдужими нікого з них та заохотила до поглиблених занять музичним мистецтвом.

Файл документа: 20190120_160356.jpg

Перейти до спискуВерсiя для друку