Головна  →  КДФ МетодЦентр  →  5 грудня 2018

«І на тім рушникові…» концерт № 2 Абонементу № 5 «З історії музичної культури України» , до 100-річчя від дня народження П.І. Майбороди /1918 – 1989/

«І на тім рушникові…»  концерт № 2 Абонементу № 5 «З історії музичної культури України» , до 100-річчя  від дня народження П.І. Майбороди /1918 – 1989/

2 грудня зі сцени Колонної зали імені М.В. Лисенка Національної філармонії України знов лунали незабутні пісні. Другий концерт Абонементу № 5 «З історії музичної культури України» став даниною світлій пам’яті класика української пісні П.І. Майбороди /1918 – 1989/, саме до 100-річчя від дня народження видатного митця.

   Поетична назва концерту «І на тім рушникові…» стала вдалим смисловим акцентом програми, адже пісні П.І.Майбороди насичені образами високого соціально-культурного і народного значення. В цих піснях наголошується на таких вічних людських цінностях, як любов до матері і батька, до Вітчизни, мальовничого рідного краю, піднімаються питання пошуку своєї життєвої дороги, призначення особистості, що актуально на всі часи. Поміркувати над цим, згадати про найдорожче і запросили  юних слухачів та зрілу аудиторію виконавці та лектор-музикознавець, Заслужений діяч мистецтв України С.А. Корецька.

   У виконанні Народної артистки України, професора Національної музичної академії Л. Марцевич прозвучала Фантазія для фортепіано Н. Шульмана на теми пісень П. Майбороди та фортепіанний супровід до ряду пісень. Під час концерту Л.Л. Марцевич поділилася зі слухачами своїми цінними спогадами про особисті зустрічі з П. Майбородою, творчу співпрацюз митцем, його родину.

В концерті з великою шаною згадувалося ім’я композитора Георгія Майбороди, рідного брата П. Майбороди, чиє 105-річчя від дня народження теж відзначається у ці дні. Ведуча концерту С.А. Корецька цікаво розповіла слухачам про музикальність самої атмосфери в родині митців, любов до співу, яку і сам П.І. Майборода зберігав усе своє життя. В концерті прозвучали такі відомі пісні, як «Колискова» на слова А. Малишка /у виконанні Лауреату міжнародного конкурсу Л. Ткач/, «Відлуння» на слова Б. Олійника /у виконанні Заслуженого артиста Автономної Республіки Крим А. Юрченко/, «Тополина баркарола» на слова В. Сосюри /у виконанні Лауреата міжнародних конкурсів С. Бортника/, «Друзі хороші мої» на слова Т. Масенка, у виконанні співацького тріо у складі Л. Ткач, С. Бортника і А. Юрченка. Під час концерту лектор-музикознавець С. А. Корецька вдало застосувала інтерактивний метод роботи з учнівською аудиторією, залучала їх до співбесіди.

Щирості і проникливості додала концерту майстерна гра Ансамблю народних інструментів під керівництвом Заслуженого працівника культури України Ю. Карнауха. У супроводі ансамблю слухачі почули такі славетні пісні композитора на слова А. Малишка, як «Пісня про рушник» / виконавець С. Бортник/,«Пісня про вчительку» /співала Л. Ткач/, «Я на дальнім небосхилі» /вокальний дует С. Бортника і Л. Ткач/, «Моя стежина» /виконання А. Юрченка/. Зустріч слухачів із пісенною творчістю П.І. Майбороди завершилася на хвилі піднесеності, свіжості юності, весни і натхнення –
під звуки чарівного «Київського вальсу». Можливо, це блискуча музична відповідь самого композитора на питання про те, якою ж має бути пісня, щоб назавжди залишитися в народній пам’яті.

Перейти до спискуВерсiя для друку