КМДА Київська міська державна адміністрація


15 листопада 2018

МИКОЛА КРИЧЕВСЬКИЙ. МИСТЕЦЬ І СВІТ

МИКОЛА КРИЧЕВСЬКИЙ. МИСТЕЦЬ І СВІТ

22 листопада 2018 року о 18.00 в Музеї української діаспори (вулиця Московська, 40 Б) відбудеться відкриття виставкового проекту «Микола Кричевський. Мистець і світ», до 120-річчя з дня народження видатного українсько-французького художника, майстра акварелі, представника знаменитої художньої династії Кричевських, чий ювілей згідно з Постановою Верховної Ради України «Про відзначення пам’ятних дат і ювілеїв у 2018 році» відзначається на державному рівні.

Масштабна експозиція робіт мистця із колекцій Музею української діаспори, Національного художнього музею України та кількох приватних збірок охоплює всі періоди творчості художника, різні напрями й жанри його мистецької діяльності. На виставці будуть представлені найбільш ранні та рідкісні роботи майстра – пастелі, створені в 1920-их роках в Ужгороді й Празі, зокрема, «Базар в Ужгороді» (1923-1924), «Стара з гарбузами» (1924) та «Біля колодязя. Ужгород» (1928).

До виставки увійдуть акварелі 1930-их років, написані художником у різних куточках Франції, –  у Котеретсі, Ментоні, Ніцці, Версалі, на узбережжі Лакано. В цих роботах простежується пошук індивідуального стилю мистця, формування характерної для нього техніки та палітри. «Микола Кричевський зумів продемонструвати досконале володіння аквареллю, поєднавши її з підводкою тушшю й виробивши унікальну авторську техніку. Всі його акварелі, виконані в постімпресіоністичному стилі, вирізняються висвітленою кольоровою палітрою, легкістю і невимушеністю, відчуттям прозорості води й невагомості архітектури», – говорить куратор виставки, мистецтвознавець Ганна Лексіна.

Зрілий етап творчості Кричевського (1940-1950-ті роки) буде представлений взірцевими паризькими та венеційськими пейзажами, серед яких особливе місце належить краєвидам Пон-Неф (Новий міст). До цього сюжету автор повертався впродовж багатьох років – влітку, навесні та взимку, вдень та в сутінках, щоразу шукаючи інший ракурс, нові деталі, передаючи гру світла, ловлячи неповторну мить. Про ще одну сторінку життєвих подорожей Кричевського «розкажуть» рідкісні американські акварелі, написані мистцем у Нью-Йорку.

Деякі з творів, що увійдуть до експозиції, були нещодавно передані зі США племінницею Миколи Кричевського – Катериною Кричевською-Росандіч, і в Україні демонструватимуться вперше. Поміж них – рисунки, створені мистцем до книги Миколи Гоголя «Тарас Бульба», виданої 1945 року в Парижі французькою мовою.

Мистецька добірка експозиції буде доповнена документами та світлинами з колекції Музею української діаспори та приватних архівів із різних країн, які відкриють донедавна невідомі факти з біографії мистця. Серед них – паспорт, виданий Миколі Кричевському як громадянину Франції в Парижі 1954 року, а також унікальні фото художника періоду Другої світової війни.

У рамках виставкового проекту буде представлено альбом «Мистець і світ», перше масштабне видання про Миколу Кричевського, авторами якого є мистецтвознавці Оксана Підсуха та Ганна Лексіна.

 «І альбом, і виставковий проект мають на меті «заново» відкрити багату творчу спадщину французького українця Миколи Кричевського, вивести його ім’я з тіні славетної родини, підкреслити неповторність таланту мистця як яскравого віртуоза акварелі та вишуканого лірика міського краєвиду», – говорить директор Музею української діаспори, мистецтвознавець Оксана Підсуха.

 

Виставковий проект «Микола Кричевський. Мистець і світ» створено за підтримки Благодійного фонду «ДАР», Міжнародного благодійного фонду світових українців «Діаспора», Французького Інституту в Україні та за участі Національного художнього музею України.

 

Відкриття виставкового проекту «Микола Кричевський. Мистець і світ» відбудеться 22 листопада 2018 року о 18.00. Вхід на відкриття – вільний.

Вартість вхідного квитка з 23 листопада 2018 року становитиме 25 грн. (пільговий – 10 грн.). Триватиме виставковий проект до 20 січня 2019 року.

Контактна інформація:

Тел. для довідок: (044) 280 6418.

Тел. для акредитації преси: 0937100753 (Анна).

E-mail: [email protected].



При використанні матеріалів посилання на КМДА обов'язкове.