КМАТ імені Сержа Лифаря запрошує на прем‘єру одноактного балету “Лифар-сюїта”.

КМАТ імені Сержа Лифаря запрошує на прем‘єру одноактного балету “Лифар-сюїта”.

19 червня 2018 року виповнюються 75 роковини від дня народження балетного шедевру “Сюїта в білому”, створеного видатним хореографом ХХ століття, киянином Сержем Лифарем. Поставлений Майстром на сцені Паризької національної опери для своїх вихованок – зірок французького балету Івет Шовіре, Лисет Дарсонваль, Соланж Шварц, та інших, цей твір став еталоном неокласичного стилю у світовій хореографії. Киянам “Сюїту в білому” в сезоні 2003-2004 рр. подарувала дружина й спадкоємиця Сержа Лифаря Ліллан Алефельд, за сприяння якої балет поставили в Національній опері України учні Майстра – Крістіан Влассі та Жільбер Майєр.

Ліллан Алефельд завжди мріяла про те, щоб у рідному місті Лифаря працював хореографічний навчальний заклад та існувала вулиця, які б носили його ім’я. Перше бажання в 2007 році здійснила Київська міська державна адміністрація, надавши ім’я видатного хореографа ХХ ст. Київській муніципальній академії танцю. В свою чергу, КМАТ імені Сержа Лифаря започаткувала громадську ініціативу щодо присвоєння імені нашого видатного земляка одній із вулиць столиці України. І, саме зараз, цей процес виходить на завершальну стадію.

До вказаних подій КМАТ імені Сержа Лифаря готує яскраву мистецьку акцію – прем‘єру одноактного балету “Лифар-сюїта”. Балетмейстер-постановник, лауреат міжнародного конкурсу балету імені Сержа Лифаря, заслужений артист України Дмитро Клявін, на знак пошани до видатного Майстра хореографії, обрав ту ж музичну першооснову, що до неї сімдесят п’ять років тому звертався Лифар. А саме: ліричну й чуттєву і, разом з тим, драматичну й потужну музику мало відомого балету “Намуна” французького композитора Едуарда Лало. Як і легендарний патрон Академії сучасний постановник зробив власну музичну композицію на основі цього твору.

Оригінальна хореографія “Лифар-сюїти” створена в естетиці неокласики та кращих традиціях “білого” жіночого танцю на пуантах. Серж Лифар відомий у багатьох своїх іпостасях – танцівника, хореографа, історика та теоретика хореографії, колекціонера. Але творців вистави він зацікавив, в першу чергу, як видатний педагог. Сам Майстер не присутній на сцені – там живе його балетна трупа. Вона показана в найбільш драматичний момент свого існування, коли в ній народжується нова етуаль. Адже саме вихованню зірок сцени, присвятив своє життя у мистецтві Серж Лифар.

Балет “Лифар-сюїта” створено за сприяння Департаменту культури Київської міської державної адміністрації та фінансової підтримки Київської міської Ради, що надала кошти на виготовлення сценічних костюмів.

 Прем’єра балету “Лифар-сюїта” відбудеться в Національній опері України в суботу 30 червня о 19-00.

Інформація за телефоном – (044) 530-87-57.

Файл документа: 180630_afisha_Лифаря.jpg

Перейти до спискуВерсiя для друку