Головна  →  Новини  →  27 вересня 2017

До роковин трагедії Бабиного Яру (1941–2017).

До роковин трагедії Бабиного Яру (1941–2017).

Громадська організація «Освіта заради співпраці» («Bildungswerk für Friedensarbeit», Берлін, Німеччина)

Національно-культурне об’єднання «Амала» (Київ, Україна)

Академічний музично-драматичний циганський театр «Романс» (Київ, Україна)

Український центр вивчення історії Голокосту (Київ, Україна)

 

оголошують про відкриття та проведення виставки

«Геноцид проти ромів – пам’ятай, аби протистояти»

 

Місце : Академічний музично-драматичний циганський театр «Романс», проспект Перемоги, 38, Київ.

Дата та час : 28 вересня 2017 р., 17.00.

 

      Група ромської і неромської молодіз України, Молдови, Німеччини та Румунії відвідала місця південної України, де у 1942–1944 роках опинилися роми, депортовані з Румунії, Бессарабії та Буковини, багато з яких загинули внаслідок голоду, епідемій та знущань з боку окупаційної влади, а подекуди навмисних масових вбивств. Разом з тим, учасники подорожей відшукали як в Румунії, так і в Україні вже старенькихсьогодні ромів, яким пощастило пережити геноцид, а також місцевих сусідів-неромів, які на власні очі бачили, що відбувалося з приреченими на смерть. Їхні спогади було записано.

      Результатом проекту є виставка, яка вдало поєднує різні виміри цього трагічного явища та його значення для сьогодення. Передусім, це історичний аспект, який ознайомлює відвідувачів виставки з обставинами депортації ромів з Румунії та їх загибелі і виживання у Трансністрії. Водночас презентується сучасний стан пам’яті про цю подію в різних країнах та суспільствах, що сьогодні є спадкоємцями тих часів. Крім того, виставка висвітлює сьогоднішнє становище ромських громад в охоплених проектом країнах, складні процеси подолання наслідків геноциду, та, констатуючи факт, що упередження та забобони щодо ромів із сьогоденногожиття не зникли, застерігає суспільства від повторення трагічних помилок минулого.

      В листопаді 2016 р. україномовну/російськомовну версію виставки було презентовано в м. Одеса, згодом – у м. Дніпро, а в січні 2017 р. німецькомовну/румунськомовну її версію було представлено у м. Берлін.

      Виставку адресовано школярам, студентам, викладачам, представникам мас-медіа, ромській громаді та загальній аудиторії – усім, кому не байдужа історія ХХ століття та трагічна минувшина народів України в часи тоталітаризмів та Другої світової війни, колективна історична пам’ять, історія геноциду.

 

      Виставка працюватимез 28 вересня по 15 листопада 2017 р.

      Вхід у театр «Романс» для відвідання виставки – вільний.

      Робочі години для відвідання виставки: вівторок–неділя, з 14.00 до 19.00.

      Довідка  за телефоном: (044) 277 87 97.

 

Файл документа: FBB.jpg

Перейти до спискуВерсiя для друку