Головна  →  Методичні заходи  →  31 січня 2017

Дяільність Центру у січні

Діяльність Київського міського методичного центру закладів культури та навчальних закладів у січні 2017 року була представлена важливими методичними заходами, які відбулися у рамках засідань методичних об’єднань викладачів із різних напрямків естетичного виховання початкових спеціалізованих мистецьких навчальних закладів.

Перш за все, провідною темою було підведення підсумків за результатами проведення Всеукраїнського мистецького конкурсу-фестивалю «Різдвяні мініатюри». Конкурси, фестивалі, хвилювання, розчарування, перемоги, сподівання... Багато часу та зусиль викладачі вклали у творчий процес для того, щоб їх учні показали майстерність на сцені. За для того, щоб у виступах на конкурсі усі почули довершене виконання. Але справжня робота залишилася у класі...

Про ці та інші важливі питання і йшлося продовж січня під час методичних об’єднань викладачів струнно-смичкових інструментів, ансамблевого та оркестрового музикування, народних інструментів, академічного та естрадного вокалу, хореографії та інших.

Зокрема, кожен викладач-хореограф отримав можливість задати питання члену журі – завідувачу відділення народної хореографії Коледжу хореографічного мистецтва "Київська муніципальна академія танцю ім. Сержа Лифаря", викладачу-методисту Нестерову Олександру Миколайовичу, який дуже уважно дослухався до професійних проблем кожного викладача. Він зауважив, щоб при виборі репертуару бажано звертати увагу на відповідність віку учасників та висловив побажання про те, що хотілося б бачити більше яскравих знахідок у техніці виконання, підборі задуму виступу, розкритті художнього образу, а також ретельніше добирати музичний супровід, обов’язково включати номери, пов’язані із українською тематикою.

Сіваченко Ніна Миколаївна дипломант міжнародних конкурсів, доцент кафедри скрипки Національної музичної академії України ім. П.І. Чайковського під час методичного засідання викладачів струнно-смичкових інструментів, ансамблевого та оркестрового музикування з членами журі Всеукраїнського мистецького конкурсу-фестивалю "Різдвяні мініатюри відмітила, що було запропоновано цікаві форми ансамблів, різні склади виконавців. Також дуже позитивно впливала на учнів присутність викладача в ансамблі. Водночас порадила звертати увагу на якість обробок, намагатись, щоб кінцевий результат був більш видовищним. Окремим питанням була винесена робота концертмейстерів. Ніна Миколаївна зауважила, що в ансамблі потрібно більше уваги звертати на якість звукового балансу. Серед порад солістам – слідкувати за якістю звуковидобування і чистотою інтонації.

Багато теплих слів пролунало й щодо арфової школи. Були висловлені сподівання, що в майбутньому учасники конкурсу будуть ще більше звертати уваги на художній зміст твору, який виконується, ретельніше працювати над штрихами і унісоном в ансамблі.

Хвилиною мовчання було розпочато зустріч викладачів відділів народних інструментів з членами журі Всеукраїнського мистецького конкурсу-фестивалю "Різдвяні мініатюри". Всі присутні вшанували пам'ять народного артиста України Сергія Баштана і тільки після цього перейшли до обговорення головної теми зустрічі – підсумків конкурсу. Відбулася відверта розмова членів журі конкурсу, у  складі Тущенка Михайла Михайловича –викладача Київського інститут музики ім. Р.М. Глієра; Федорової Людмили Володимирівни –завідувача кафедри бандури Національної музичної академії України ім. П.І. Чайковського; Матвійчук Любові Дмитрівни – в.о. професора, завідувача кафедри народних інструментів Національної музичної академії України ім. П.І. Чайковського; Троценка Валерія Миколайовича –директора КДМШ № 14 ім. Д. Кабалевського, Жорнового Миколи Івановича – викладач-методиста Полтавського музичного училища ім. М.В. Лисенка із викладачами.

Члени журі естрадного та академічного вокалу під час засідання присвяченого підведенню підсумків конкурсу порадили викладачам більше надавати можливість учням мислити самостійно, але під їх уважним контролем, Це сприятиме їх швидкому професійному зростанню. Також було схвалено роботу над постановкою голосу. Водночас порадили ретельніше добирати репертуар іноземною мовою, віддаючи перевагу творам українських композиторів.

Присутні на заходах подякували методистам центру та членам журі за корисні практичні поради. Саме під час таких творчих професійних зустрічей й народжуються нові плани, ідеї та задуми.

Наразі методисти нашого центра розробляють детальний методичний звіт по підсумках Всеукраїнського мистецького конкурсу-фестивалю «Різдвяні мініатюри», з яким можна буде ознайомитися найближчим часом.

 

 

 

 

Перейти до спискуВерсiя для друку