Головна  →  Новини  →  5 грудня 2016

7 грудня 2016 року в Музеї української діаспори відкривається виставковий проект «LIBERTY»

Департамент культури КМДА

Музей історії міста Києва

Музей української діаспори

 

Виставка «LIBERTY»

 

7 грудня 2016 року в Музеї української діаспори відкривається виставковий проект «LIBERTY», присвячений 90-річчю Катерини Кричевської-Росандіч - української та американської художниці, мецената, представниці художньої династії Кричевських.

Меморіально-мистецький проект має на меті якомога ширше познайомити киян із життям та творчістю видатної мисткині, а також оприлюднити унікальні історичні артефакти та вибрані роботи усіх представників художньої династії Кричевських. На виставці   демонструватимуться експонати з фондів Музею української діаспори, а також твори, світлини та родинні пам’ятки, які нещодавно були передані в Україну художницею і будуть  показані вперше.

Велику історичну та мистецьку цінність мають ранні замальовки України, створені художницею 1943 року в Києві, ще до еміграції родини Кричевських. Її європейські та американські акварелі 1940-80-их років дають змогу прослідкувати життєвий та творчий шлях художниці – географію долі та становлення індивідуального мистецького стилю Катерини Кричевської-Росандіч. Для показу були відібрані взірцеві акварельні пейзажі художниці – краєвиди Парижа, Венеції, Нью-Йорка, Чикаго, в яких найбільш яскраво проступає вишуканий, багатий на нюанси почерк Кричевської-Росандіч. Зрілий період творчості мисткині представлений роботами 1990-их років, створених під враженням відвідин України в 1993 році, повернення художниці на Батьківщину після 50-річної розлуки.

Творча особистість Катерини Кричевської-Росандіч формувалась під безпосереднім впливом  мистецької родини. Попри фізичну «розірваність» Кричевських по світу Катерина завжди зберігала духовну спорідненість з рідними. Представлені в експозиції твори Василя та Федора Кричевських, батьків Василя (молодшого) та Олени Кричевських та дядька Миколи Кричевського дають змогу визначити спільний мистецький «ген» Кричевських, який успадкувала Катерина, зрозуміти глибокий культурний контекст, в якому зростала художниця.

«Без сумніву, однією із знакових рис усіх Кричевських є прагнення свободи – фізичної, духовної та мистецької. Саме це змусило три покоління видатної родини залишити Батьківщину. Символічно, що корабель, який доправив Катрусю до Америки, -  її другої Батьківщини, мав назву LIBERTY» – говорить директор Музею української діаспори Оксана Підсуха. «Свобода - життєве і творче кредо Катерини Кричевської-Росандіч - світлої художниці та благородної і незламної жінки, якою вона залишається і сьогодні».

Серед меморіальних експонатів, що демонструватимуться на виставці, особливе місце посідають унікальні світлини різних поколінь Кричевських та родинні реліквії – валіза, з якою Катерина подорожувала Європою, а також етюдник, подарований другу дитинства Георгію Малакову перед від’їздом до еміграції в далекому 1943…

 

Урочисте відкриття виставки «LIBERTY»  відбудеться 7 грудня о 18.30 . Вхід – за запрошеннями.

Виставка триватиме в Музеї української діаспори до 15 січня 2017 року.  

 

Вартість вхідного квитка – 25 грн (пільговий – 10 грн).

Адреса музею: Київ, вул. Московська, 40-б.

Тел. для довідок: (044) 280 6418.

Перейти до спискуВерсiя для друку