Головна  →  Методичні заходи  →  17 листопада 2016

Виставка учнів художнього відділення Дитячої школи мистецтв № 5 Оболонського району міста Києва «Левкас. Обрядові мандри» у Національному заповіднику «Софія Київська»

   З 16 вересня  по 14 листопада 2016 року у Виставкових залах «Брами Заборовського» Національного заповіднику «Софія Київська» експонувалася виставка учнів художнього відділення Дитячої школи мистецтв № 5 Оболонського району міста Києва «Левкас. Обрядові мандри», яка отримала дуже високу оцінку від фахівців-мистецтвознавців та від численних відвідувачів.

   «Юні художники запропонували здійснити подорож крізь магічний портал - стародавню і сакральну Браму Заборовського у всесвіт, створений відвертою дитячою рукою,в якому таємничим і чарівним образом віддзеркалились, немов у мозаїчних уламках скла  калейдоскопу символи, знаки, фрагменти обрядів і традицій різноманітних культур історії людства» – розповіла про виставку Андреєва Галина Борисівна. Мандри у простір , в якому органічно переплелися ритми прадавньої Африки, Мексики, Трипілля , рушникові  вишивки та кодовані зображення тварин приймаченківського наїву.

   Трійця, Івана Купала, Різдво, Великдень… Слідуючи конкретній послідовності та хронології свят та обрядів, а інколи ледь торкаючись конкретики, юні автори через власне баченням, через несподівані образи спробували передати сутність і єдність традицій різних народів та етносів.

   Подорож виставкою, унікальна можливість в одному музейному просторі побачити Африканське Різдво та польське свято Трьох королів, відчути подих весняних кольорів індійського фестивалю «Холі» та експресію іспанського Свята биків а ще - вдатися до ворожіння по плямах на спині жирафа та лусках фантастичних риб і  знайти справжню квітку папороті , взявши до уваги досвід стародавнього способу гадання по тріщинках на панцирі черепахи, який прийшов до нас із східної культури.

   Фантастичні образи, вихоплені з підсвідомості, уяви та дитячих снів, видряпані та нанесені на важкі ґрунтовані левкасом дошки, ґрунтом, звареним, на основі тваринного клею, крейди та лляної олії, яким на протязі сторіч вкривають дошки під писання ікони, кличуть у нестримну та дивовижну подорож крізь вічність і безмірний всесвітній простір.

Перейти до спискуВерсiя для друку