Головна  →  Новини  →  14 листопада 2016

Виставка “Лев Шестов (1866 - 1938), думки звідусіль”

Київська міська державна адміністрація

Департамент культури КМДА

Музей історії міста Києва

Музей української діаспори 

презентують 

виставку “Лев Шестов (1866 - 1938), думки звідусіль” 

16 листопада – 04 грудня 2016 року 

Музей української діаспори

(вул. Московська, 40-Б) 

Музей української діаспори, Посольство Франції в Україні, Французький інститут в Україні та Товариство вивчення доробку Льва Шестова за участі рідних Льва Шестова запрошують на виставку з нагоди 150-ої річниці з дня народження філософа.

До когорти народжених в Україні мислителів XX століття, які здобули світове визнання, по праву належить Ієгуда Лейб Ісаакович Шварцман, відомий під псевдонімом Лев Шестов. Його творчий шлях примітний тим, що швидко подолавши певне захоплення марксизмом, він від іронічного скептицизму еволюціонував до філософського обґрунтування абсолютної, самодостатньої біблійної віри. Головним для нього була віра як така, безпосереднє духовне спілкування людини у відчаї, закинутої у світ, де немає грунту під ногами, і незбагненного, але присутнього в усьому, що відбувається, Бога. При цьому його праці протягом усього життя, хоч би які погляди він сповідував кожного даного моменту, незмінно вирізнялися парадоксальністю і глибиною думки, щонайширшою ерудицією і стилістичною майстерністю. Оригінальний мислитель,          Л. Шестов сформувався під впливом поглядів Ніцше, Достоєвського, Толстого. Сприйняв ряд ідей Платона, Плотіна, Канта, Паскаля, проте ніколи не належав ні до однієї філософської течії, критично ставлячись до традиційних раціоналістичних спекуляцій і побудов здорового глузду, не прагнув до побудови власної філософської системи. Лев Шестов відомий також своїм листуванням з видатними інтелектуалами своєї епохи, зокрема, з Миколою Бердяєвим та Мартіном Гайдегерром.

Виставка, підготовлена Товариством вивчення Льва Шестова, допоможе відкрити для себе одного з найвидатніших представників екзистенціальної думки, який народився у Києві та помер у Парижі у 1938 році. На виставці представлені архівні фотографії сім’ї, друзів філософа, самого Льва Шестова у різні періоди його життя, листи та книги філософа.

Для всіх бажаючих дізнатись більше про життя та творчість Льва Шестова запрошуємо відвідати лекції в рамках виставки:

Середа, 16 листопада 16.30 – 17.00 – екскурсія виставкою.

17.00 – «Сприйняття ідей Льва Шестова у Франції та в Європі». Лекція історика  Антуана Аржаковського (Франція).

Субота, 26 листопада, 14.00 – «Київ Льва Шестова». Лекція краєзнавця та публіциста Ігоря Гольфмана (Україна).

Відкриття виставки 15 листопада о 19.00.

Акредитація обов’язкова за ел. адресою: [email protected].

Корисні посилання:

http://www.litopys.com.ua/encyclopedia/vidatn-d-yach-ta-tovaristva/lev-shestov/

http://100v.com.ua/uk/Lev-Shestov-person

http://bibliograph.com.ua/filosofia/80.htm

Вхід 25 грн.

Музей української діаспори / вул. Московська, 40Б /вт – нд: з 10.00 до 17.00

Перейти до спискуВерсiя для друку