Головна  →  КДФ МетодЦентр  →  14 листопада 2016

Розпочався цикл концертів-лекцій Абонементу № 5 «З історії музичної культури України».

Розпочався цикл концертів-лекцій Абонементу № 5 «З історії музичної культури України».

   13 листопада у Національній філармонії України розпочався цикл концертів-лекцій Абонементу № 5 «З історії музичної культури України».

   Цей абонемент традиційно висвітлює сторінки української музики минулого і сучасності, доповнюючи навчальний матеріал предмета «Українська та зарубіжна музичні літератури» у початкових спеціалізованих мистецьких навчальних закладах Києва. Тема абонементу нинішнього сезону «Микола Віталійович Лисенко (1842–1912) – засновник української класичної музики (до 175-річчя від дня народження)».

   Перший концерт-лекція мав заголовок «Біля витоків музики і хореографії українського танцю. Творчі взаємини Миколи Лисенка і Василя Верховинця (Костіва)». Концерт як завжди провела Світлана Корецька, музикознавець, заслужений діяч мистецтв України.

   Розповідь ведучої була побудована на висвітленні взаємин і творчих устремлінь фундатора української музики ХІХ століття Миколи Лисенка та його учня і молодшого сучасника Василя Верховинця. Зокрема, лектор неодноразово наголошувала на дослідницькій діяльності обох корифеїв українського мистецтва у сфері національного фольклору: музичного – у Миколи Лисенка і хореографії – у Василя Верховинця. Митці мали також активні творчі контакти: Верховинець, виступаючи в трупі Миколи Садовського, виконував партії у творах Лисенка, був хореографом-постановником танців в одній із останніх опер Миколи Віталійовича – «Енеїді». Ця розповідь супроводжувалася яскравими музичним і хореографічними ілюстраціями у виконанні колективів Національної філармонії України.

   Ансамбль народного танцю «Терен» (керівник – Євген Дралов) виконав низку танців, описи яких залишив Василь Верховинець, зокрема «Волинська полька», «Буковинський весільний танок», а також хореографічну замальовку «Капосна корова».

   Музичну частину лекторію забезпечив ансамбль «Рідні наспіви» (керівник – заслужений артист України Юрій Карнаухов). У виконанні музикантів прозвучали композиції, побудовані на основі мелодій українських народних танців, котрі досліджували і Микола Лисенка, і Василь Верховинець (кожен у своїй галузі). Це, зокрема, були «В’язанка мелодій гопаків», «Терновацька полька» (прозвучала у виконанні квінтету сопілкарів), «Віночок українських народних мелодій» (обробка Іллі Суховерхого), танець «Чабарашка», «Коломийка».

Файл документа: 10.jpg

Перейти до спискуВерсiя для друку